Domácí rýžová mouka + tipy, kde jakou rýži sehnat levně

Zuzulaaa Kuchařka: Zuzulaaa

Doba přípravy: min. 3 hodiny na 3 půllitrové sklenice Ostatní 3 názory

Suroviny

1 kg rýže (NE parboiled)
voda dle potřeby
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve rýži nasypeme do velké mísy, poté do ní napustíme vodu tak ,aby byla rýže všechna potopená - voda se trochu zakalí. Rýži rukou pořádně propereme a vodu scedíme. Poté opět napustíme vodu a propereme. Tento postup opakujeme až do té doby, než voda zůstane úplně čistá. Jakmile je voda čistá, necháme v ní rýži nejlépe 4 hodiny (jde to i na 1 hodinu, ale čím déle to tam necháte, tím více bude výsledná mouka hladší, zrna totiž více změknou a půjdou líp rozemlít (recept je vhodný i pro méně výkonnější mixéry).

  2. Po 4 hodinách rýži scedíme, rozprostřeme na utěrkou vyložený plech a necháme vsáknout přebytečnou vodu (vrstvu udělejte klidně i ze 3 utěrek, rychleji se to vsákne). Po asi hodince, kdy je rýže sušší, vysypeme a rozprostřeme rýži na pečícím papírem vyložený plech a sušíme v troubě vyhřáté na 60-80°C za stálého kontrolování. Když se vám rýže zdá už dost suchá, vypneme troubu a necháme venku vychladnout.

  3. Vychlazenou rýži rozemeleme v mixéru, prosejeme přes jemné sítko - a máme hotovo!

Poznámka

Pokud chcete bezlepkovou, použijte normální, dlouhozrnnou

Pokud chcete dělat např. Mochi a jiné asijské pokrmy, kupte kulatozrnnou

(viz. dole v poznámkách)

Tady jsou průměrné ceny rýží v českých obchodech:

Tesco

- dlouhozrnná rýže: cca 35 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 40 Kč

Albert

- dlouhozrnná rýže: cca 30 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 35 Kč

Kaufland

- dlouhozrnná rýže: cca 25 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 30 Kč

Globus

- dlouhozrnná rýže: cca 35 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 35 Kč

Lidl

- dlouhozrnná rýže: cca 20 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 30 Kč

Penny

- dlouhozrnná rýže: cca 25 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 35 Kč

Billa

- dlouhozrnná rýže: cca 30 Kč

- kulatozrnná rýže: cca 40 Kč

Osobně vám doporučuji kupovat rýži balenou v igelitu, je lepší kvality.

Máte i Vy nějakou zkušenost s nákupem rýže? Určitě mi dejte vědět do komentářů :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí rýžová mouka + tipy, kde jakou rýži sehnat levně

  • Zuzulaaa Zuzulaaa(autorka receptu)

    Lenunka:
    Děkuji za tip. Já většinou dělám mochi, a osvojenou mám kulatozrnnou. Je v ní více lepku, takže to hezky drží - avšak také děkuji za tip, někdy vyzkouším :) Ale i s tou dobou máte pravdu - pokud máte výkonnější mixér, můžete to zrovna rozemlít v mixéru, to není žádný problém . Díky za koment :)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já kupuji basmati v lidlu 5 kg za 200 Kč a je nejlepší, máme ji rádi. Jinak ten recept je prima, určitě funkční, jen mi přijde, že je s tím tolik práce a trvá to dlouho, že si při cenách rýžové mouky radši koupím hotovou:-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Každá rýže je bezlepková;-)
    Jinak rýži rádi kupujeme u šikmokuků a hned velký pytel. Nejraději mame pákistánskou :yes:
    Jinak paraboloid je hnus fialovej:no:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak se dělá mouka z rýže paraboloid rýže udělá z rýže rýžovou mouku

Zapomněl/a jsem heslo