Houbové rizoto od Habrďáka

Houby Doba přípravy: 120 minut 6 názorů

Houby Doba přípravy: 120 minut 6 názorů

Suroviny 8 porcí

300 g hub (nejlépe hřibů - čerstvých, ale v zimě dělám i ze sušených zásob)
150 g tvrdého sýra nastrouhaného na jemno (Granda Padano, Parmezán - je potřeba kvalitu)
1 hrst nasekaných petrželových listů
200-300 ml bílého vína
150 g másla
400 g rýže (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice)
1,5 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
8 stroužků kvalitního česneku (nakrájený na drobné kostičky)
1 velká nebo dvě menší cibule
Podle chuti:
sůl
mletý pepř (poslední dobou jsem začal dávat bílý, protože je jemnější)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.

  2. Na másle osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá a česnek se nesmí připálit. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice).

  3. Jakmile je rýže obalená tukem, tak přilijeme víno, necháme ho vsáknout do rýže a částečně odpařit. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) zeleninového vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.

  4. Jakmile máme dochuceno a rýže je měkká, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, posekanou petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená (ale není to ono). Vše promícháme a můžeme podávat.

Komentáře k receptu Houbové rizoto od Habrďáka

  • habunda habunda(autorka receptu)

    tejaja: Jsem rád, že Vám chutnalo....:yes::yes::yes:;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    zizala: Pozná, nebojte. toho česneku zase není tolik...:yes:

    Odpovědět

  • habunda habunda(autorka receptu)

    Eja57: Dobrý den. Ano, jedná se o kasické italské rosotto. Basmatoi mi příjde jemnější a více sypká (což je pro mě lepší). Ohledně sušených hřibů - když je namočíte, tak lze využít nejen hřiby, ale i výluh z těchto sušených hřibů (např. do risotta). Hřiby namočím na cca 10 min. do misky

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Výborné. Viac niet čo dodať. Robila som z polovičnej dávky, takže aj cesnaku som dala polovicu, rovnako ako ostatných surovín, a hubovú chuť to neprebilo. Ryžu som dala basmati. Mne skôr vadilo to množstvo masla, ale zase bez neho by to nebolo také krémové. :yes:;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    S tím množstvím česneku ani nikdo nepozná, že tam jsou i houby, škoda jich.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Příprava je klasické italské risotto - zajímá mne proč rýže basmati?
    A příprava ze sušených hřibů - jen namočit, nebo namočit a podusit?
    Ale - hezký recept:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: vietnamské rizoto vietnamske rizoto recept rizoto z kováře rizoto se sušených hřibů