Houbové rizoto od Habrďáka

habunda Kuchař: habunda

Doba přípravy: 120 minut 8 porcí Houby 3 názory

Suroviny

300 g hub (nejlépe hřibů - čerstvých, ale v zimě dělám i ze sušených zásob)
150 g tvrdého sýra nastrouhaného na jemno (Granda Padano, Parmezán - je potřeba kvalitu)
1 hrst nasekaných petrželových listů
200-300 ml bílého vína
150 g másla
400 g rýže (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice)
1,5 l zeleninového vývaru (může být i z kostky)
8 stroužků kvalitního česneku (nakrájený na drobné kostičky)
1 velká nebo dvě menší cibule
Podle chuti:
sůl
mletý pepř (poslední dobou jsem začal dávat bílý, protože je jemnější)
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kostky. Tvrdý sýr (parmazán, gran padano) nastrouháme na jemno.

  2. Na másle osmahneme cibuli s česnekem. Musí jenom zesklovatět, nesmí být hnědá a česnek se nesmí připálit. Potom přidáme rýži a necháme ji zhruba 1 - 2 minuty za stálého míchání obalit máslem (nejraději používám basmati z vietnamské tržnice).

  3. Jakmile je rýže obalená tukem, tak přilijeme víno, necháme ho vsáknout do rýže a částečně odpařit. Když se víno vsákne, tak přidáme houby a šufánek (naběračku) zeleninového vývaru, který postupně po vsáknutí do rýže přidáváme a na mírném ohni necháme, aby se rýže uvařila. Poté rizoto osolíme a opepříme.

  4. Jakmile máme dochuceno a rýže je měkká, tak odstavíme, vypneme hořák, přidáme asi 50 g másla, posekanou petržel a část nastrouhaného sýra. Zbytek sýra necháme na posypání. Petržel může být i sušená (ale není to ono). Vše promícháme a můžeme podávat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houbové rizoto od Habrďáka

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Výborné. Viac niet čo dodať. Robila som z polovičnej dávky, takže aj cesnaku som dala polovicu, rovnako ako ostatných surovín, a hubovú chuť to neprebilo. Ryžu som dala basmati. Mne skôr vadilo to množstvo masla, ale zase bez neho by to nebolo také krémové. :yes:;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    S tím množstvím česneku ani nikdo nepozná, že tam jsou i houby, škoda jich.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Příprava je klasické italské risotto - zajímá mne proč rýže basmati?
    A příprava ze sušených hřibů - jen namočit, nebo namočit a podusit?
    Ale - hezký recept:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: vietnamské rizoto vietnamske rizoto recept rizoto z kováře rizoto se sušených hřibů