

Čokoládový závin
Suroviny
- Množství dle chuti:
- listové těsto
- čokoláda dle chuti
- rozšlehané vejce
- nasekané ořechy, pistácie, mandle
- vanilkový nebo skořicový cukr
- moučkový cukr - nemusí být
Postup přípravy receptu
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát silný cca 2,5 mm, pokud jsme nekoupili již předem rozválené těsto. Čokoládu rozbalíme a položíme na těsto tak, abychom po obou stranách měli stejně široké pruhy těsta, jako je široká čokoláda a z krajů nám také kus těsta zbylo, na překlopení přes čokoládu, kterým závin "uzavřeme".
Nejprve tedy nakrájíme zešikma rádýlkem těsto na bocích čokolády na proužky, uzavřeme kraji těsta závin z kratších stran a proužky, které jsme pokrájeli přes sebe, střídavě šikmo překládáme.
Takto zabalenou čokoládu v těstě přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme nasekaným ořechy, mandlemi... a dle chuti buď skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů a pečeme dozlatova. Před podáváním můžeme zlehka pocukrovat.
Do těsta se dají zabalit i dvě čokolády za sebou a udělat tak závin delší. Nebo se dá naopak čokoláda rozdělit na menší díly, které opět zabalíme střídavě do mini proužků (o něco pracněji) a udělat tak více mini čokoládových závinů.
Poznámka od kuchařky
Tento "recept" na závin mi přistál v mailu již před několika měsíci. Říkal jsem si: "pěkná pitomost", ale vyzkoušet to, mě stále lákalo. A uznávám, že spíš ze zvědavosti, co to udělá s tou chudinkou čokoládou :-O ...no, slehla se po něm zem dřív, než jsem stačil vyfotit na řezu :-) a prý jestli jsem fakt pekl jen jeden?...