Pěnová bábovka

ivulinka Kuchařka: ivulinka

Doba přípravy: 1.5 hod. Moučníky , Bábovky 27 názorů

Suroviny

6 vajec
300 g pískového cukru
10 lžic oleje
10 lžic horké vody
strouhaná citronová kůra
1 vanilkový pudink
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
kakao
tuk
hrubá mouka na formu
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku s pudinkovým práškem a práškem do pečiva a nakonec zlehčíme sněhem ze šesti bílků.

  2. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, část těsta obarvíme kakaem.

  3. Pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175°C.

Poznámka

Recept z ústřižku z kalendáře asi 12 roků starého.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 857 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pěnová bábovka

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    radous30: dekuji, mam radost:-K

    Odpovědět

  • radous30 radous30

    bábovka výborná, nadejchaná. jen davám cca o 50g míň cukru. jinak nemá chybu. občas si trošku hraju a nedávám kakao ale třeba barvivo, takže dělám růžně barevné kombinace :-)

    Odpovědět

  • Astheart Astheart(neregistrovaný)

    Mě tedy maminka vždycky učila napřed rozdělit těsto a do jedné části vmíchat kakao a až pak opatrně přimíchat sníh (taky rozdělený na dvě části). Přece kakao se musí dobře rozmíchat a když už tam máte sníh z bílků, tím mícháním ho rozbijete, takže nechápu, proč tam vlastně tedy je... :)

    Odpovědět

  • Sandra Sandra(neregistrovaná)

    Jarmila:
    Paní Jarmilko. Nechala jsem se ovlivnit Vaším názorem a zkusila bábovku dle Vás. Sníh jsem měla z více bílků( měla jsem uchované) a to vůbec nevadilo. Jinak jsem vše zanechala a bábovka je skutečně měkoučká, úžasná.
    Jediné, co mě překvapilo, že byla i hotová již po půl hodině v keramické formě, jiné se mi pečou déle. Ale bylo to příjemné zjištění, že je rychlá a výborná!!!!
    Velice Vám děkuji a budu dělat častěji. :yes: :-) Sandra

    Odpovědět

  • Acraj Acraj

    Jarmila:To vypadá dobře, cukru akorát, nemám ráda přeslazené moučníky:-p

    Odpovědět

  • Jarmila Jarmila(neregistrovaná)

    Babovka vypada dobre, ale ja uprednostnuji recept bez tuku jenom se slehackou a je vyborna, vlacna, vubec neni sucha..
    3 vajicka
    120g pr.cukru
    270g polohr.mouky
    3/4 pr.do peciva
    250 ml slehacky na slehani
    ja davam min pr.cukru ale pridam vanilkovy, citr.kuru a do casti testa kakao. Vysleham nejdriv slehacku se zloutky a cukrem, vmicham opratrne mouku s pr.do peciva a na stridacku snih z bilku. Polovic testa naleju do vymazane babovkove formy a do dalsi dam kakao podle chuti. Chutna skvele a zustane krasne vlacna.;-)

    Odpovědět

  • Veroly Veroly

    Bábovka je chuťově výborná, ale na můj vkus příliš suchá. Rozhodně bych přidala víc oleje. Ale mému ročnímu synovi chutná.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Alenko.kyp, děkuji a jsem ráda, že jsi s ní toik spokojená, fotka je parádní.

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Já už jinou nepeču:-!:-K Po vmíchání sněhu oddělím část hmoty zpět do mísy od bílků a přimíchám kakao a pak vrstvím:-))

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Dle mého názoru je s olejem víc nadýchaná, než s máslem.
    Této bych hodně věřila. Důležité je vše pořádně našlehat a sníh jen lehounce vmíchat (sníh opravdu nemíchat zbytečně dlouho, protože vzduchové bublinky musí zůstat v těstě a dlouhým mícháním se vytratí...)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    No pokud ji vysušíš v troubě tak bude sušší, nám chutanala.

    Odpovědět

  • Lenullka Lenullka

    Lenullka: takže tahle je sušší ?

    Odpovědět

  • Lenullka Lenullka

    Prosím o radu, chci upéct bábovku , ale nevím jaký bude rozdíl mezi touto či třebou,...
    potřebuji vláčnoua nadýchanou

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p mňam, ta je:yes::-K

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Lenullka: zkus to vrstvit - t.j. ne najednou nalít světlé a na to celé tmavé, ale dej těsta buď do pytlíků, nebo do odměrek s úzkou nálevkou a těsto postupně liješ ve slabých vrstvách na dno formy -střídáš světlé+tmavé tak, že nejdřív např. světlé a do ní pomalu tmavé. Jde o to, že jak liješ tu další barvu, tak ta spodní se rozlízá/ustupuje a tím vzniká to mramorování.
    Nejlépe to jde a také vynikne v kulaté formě,tam se těsto dává lžičkou - viz recept, z tohoto to pochopíš, čím slabší vrstvy, tím hezčí mramorování. Chce to trpělivost, ale je to potom krása:-K
    http://www.www.toprecepty.cz/recept/12135-mramorov...

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bábovka s pudinkovým práškem svetlá bábovka babovka bábovka recept tmavá bábovka bábovka se sněhem bábovka z pudinkovým práškem mramorovaní babovky bábovka jako peříčko recept na babovku bábovka tmavá recept na pěnovou bábovku bábovky recept recepty babovky bábovka recepty babovka z pudinku recept na světlou bábovku jak udělat mramorování v bábovce babovka postup penovababovka

Zapomněl/a jsem heslo