Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holubce od Lvova

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Karolina09 Karolina09

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 754 kJ /
1 853 kcal
Bílkoviny60,74 g
Tuky7,20 g
Vláknina78,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,43 g
Sůl46,09 g
Sacharidy350,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvařte rýži v osolené vodě. Krok 2: Hlávku zelí ponořte do vroucí vody, změklé listy postupně obírejte. Zchlaďte a vyřízněte košťály. Vodu uchovejte. Vnitřek hlávky použijte jinde. Krok 3: Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno, smíchejte s mletým vepřovým a rýží, přidejte kmín, hojně opepřete a osolte. Drcené čili můžete vynechat. Krok 4: Ochucené mleté maso zabalte do spařených zelných listů. Krok 5: Na dno hrnce dejte vrstvu kysaného zelí, poklaďte holubci a vrstvy opakujte. Poslední by měla být vrstva kysaného zelí. Jestliže jste zvolili variantu pikantní, dejte na každou vrstvu holubců 1-2 čili papričky. Zalijte zelnou šťávou nebo vodou, ve které jste spařili hlávku, ochucenou octem (asi 4 lžíce) tak, aby dosahovala do 1/2 hrnce, a duste asi 2 hodiny.

Zveřejněno 21. 9. 2017

Poznámka autorky Karolina09

Recept je od mé ukrajinské babičky. Na Ukrajině se nakládaly zelné hlávky celé a holubce se dělaly ze zkvašených listů. V Čechách resp. na Moravě vařila tuto variantu.

Zelí použijte kvašené bez jakýchkoli konzervantů a pod. Máte-li možnost sehnat šťávu z kysaného zelí, upřednostňujte ji před vodou ochucenou octem. Množství je asi na 2 pětilitrové hrnce, na 25 holubců.

Podobný je balkánský pokrm sarma, který jsem jedla u Srbů. Jedná se o závitky ze zkvašených zelných listů plněné směsi vepřového, jehněčího a hovězího masa a rýže. Do hrnce k závitkům na dušení přidávali navíc kus uzeného žebra. Jaké používali koření, bohužel nevím. Myslím, že v nich byla i špetka skořice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holubce od Lvova

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mqz5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holubce od Lvova

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mqz5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Takto znám tohle vynikající jídlo od příbuzenstva z Oravy. Jsem schopná jíst holubce teplé i studené, ráno, odpoledne nebo večer. Vždycky chutnají báječně :-)

Kalorka: Něco mi to připomíná:-D. Z menšího množství, než uvedené, je ani neumím. Bylo jich zase málo. Už byl vznesen nový požadavek asi na 40 kousků...

Taky ho takhle dělám,když není kysané zelí, dám vrchní listy do hrnce a na to pak holubce,je mnoho variant,dají se i upect v troubě s rajčatovou štávou,ale mně chutná takhle a na talíři polít osmaženou cibulkou na sádle,mňám není nic lepšího.Recept se v mé rodině také dědí od předků z Podkarpatské rusi.:yes::yes::yes::yes::yes:

<3Dcerka ma v podnajmu rodinu z ukrajiny a neco takoveho jsem u nich jedla a bylo to velmi dobre.:-K:yes:

Tématické fráze:
holubce, ukrajinské holubce, holubce recept, holubci, recepty holubce, recept na holubce, recepty holubci, ukrajinské golubce, holubce s masem, holubci recept, recept holubce, holupce, ukrajinské holubce -, ukrajinské holubci, ukrajinská jídla holubce, holubce s uzeným masem a rýží, maso v zelí holubce, recepty - holubce, kvašené holubce, holubky recept

Suroviny:
zelí bílé, zelí kysané, rýže, cibule, kmín drcený, kmín celý, pepř, vločky, sůl, zelí kysané

Přidat fotografie receptu