Holubce od Lvova

Karolina09 Kuchařka: Karolina09

Vepřové maso 4 názory

Suroviny

1,8 kg mletého vepřového (3/4 plec, 1/4 bůček)
2 středně velké hlávky bílého zelí (asi 4,5 kg)
2,3 kg kysaného zelí
0,3 kg rýže
3 středně velké cibule
drcený kmín
celý kmín
čerstvě mletý černý (barevný) pepř
sušené čili vločky a celé papričky
sůl
šťáva z kysaného zelí nebo voda ochucená kvasným octem
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařte rýži v osolené vodě.

  2. Hlávku zelí ponořte do vroucí vody, změklé listy postupně obírejte. Zchlaďte a vyřízněte košťály. Vodu uchovejte. Vnitřek hlávky použijte jinde.

  3. Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno, smíchejte s mletým vepřovým a rýží, přidejte kmín, hojně opepřete a osolte. Drcené čili můžete vynechat.

  4. Ochucené mleté maso zabalte do spařených zelných listů.

  5. Na dno hrnce dejte vrstvu kysaného zelí, poklaďte holubci a vrstvy opakujte. Poslední by měla být vrstva kysaného zelí. Jestliže jste zvolili variantu pikantní, dejte na každou vrstvu holubců 1-2 čili papričky. Zalijte zelnou šťávou nebo vodou, ve které jste spařili hlávku, ochucenou octem (asi 4 lžíce) tak, aby dosahovala do 1/2 hrnce, a duste asi 2 hodiny.

Poznámka

Recept je od mé ukrajinské babičky. Na Ukrajině se nakládaly zelné hlávky celé a holubce se dělaly ze zkvašených listů. V Čechách resp. na Moravě vařila tuto variantu.

Zelí použijte kvašené bez jakýchkoli konzervantů a pod. Máte-li možnost sehnat šťávu z kysaného zelí, upřednostňujte ji před vodou ochucenou octem. Množství je asi na 2 pětilitrové hrnce, na 25 holubců.

Podobný je balkánský pokrm sarma, který jsem jedla u Srbů. Jedná se o závitky ze zkvašených zelných listů plněné směsi vepřového, jehněčího a hovězího masa a rýže. Do hrnce k závitkům na dušení přidávali navíc kus uzeného žebra. Jaké používali koření, bohužel nevím. Myslím, že v nich byla i špetka skořice.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 426 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Holubce od Lvova

  • Karolina09 Karolina09(autor receptu)

    Kalorka: Něco mi to připomíná:-D. Z menšího množství, než uvedené, je ani neumím. Bylo jich zase málo. Už byl vznesen nový požadavek asi na 40 kousků...

    Odpovědět

  • Kalorka Kalorka(neregistrovaná)

    Takto znám tohle vynikající jídlo od příbuzenstva z Oravy. Jsem schopná jíst holubce teplé i studené, ráno, odpoledne nebo večer. Vždycky chutnají báječně :-)

    Odpovědět

  • madem madem(neregistrovaný)

    Taky ho takhle dělám,když není kysané zelí, dám vrchní listy do hrnce a na to pak holubce,je mnoho variant,dají se i upect v troubě s rajčatovou štávou,ale mně chutná takhle a na talíři polít osmaženou cibulkou na sádle,mňám není nic lepšího.Recept se v mé rodině také dědí od předků z Podkarpatské rusi.:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    <3Dcerka ma v podnajmu rodinu z ukrajiny a neco takoveho jsem u nich jedla a bylo to velmi dobre.:-K:yes:

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: holubce ukrajinské holubce holubce recept holubci recepty holubce recept na holubce recepty holubci ukrajinské golubce holubce s masem holubci recept recept holubce holupce ukrajinské holubce - ukrajinské holubci ukrajinská jídla holubce holubce s uzeným masem a rýží maso v zelí holubce recepty - holubce kvašené holubce holubky recept