Španělské ptáčky z vepřového

anubis Kuchařka: anubis

Doba přípravy: 90 minut 4-5 porcí Vepřové maso 14 názorů

Suroviny

Na ptáčky
vepřová kýta(plátky)
anglická slanina
2 vejce
cibule
kyselá okurka
sůl
pepř
hořčice
nit nebo párátka
Omáčka:
špek
cibule
sádlo
tmavá jíška
voda
plnotučná hořčice
1/2 kostky Masoxu
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso řádně rozklepeme, osolíme a opepříme.

  2. Z jedné strany pomažeme hořčicí (plnotučnou nebo dijon- záleží na Vaší chuti) a poklademe 1/4 vařeného vajíčka, kouskem okurky, plátkem cibule a špalíčkem anglické slaniny.

  3. Zabalíme a zajistíme (zde to je o nervy- vepřové je nízké a nádivka se tváří, jako by se tam v životě neměla vejít, ale vše se spraví, až se maso tepelnou úpravou "scvrkne"- proto používám raději nit než párátka).

  4. Druhou cibuli (a zbytek první) nakrájíme na drobno, v hrnci necháme rozehřát 2 lžíce sádla, zpěníme na něm cibulku a pokrájený špek a hned vkládáme ptáčky, lehce osmažíme, aby se maso zatáhlo a zalijeme vodou tak, aby byla do poloviny ptáčků (vychází mi to asi 1200 ml).

  5. Do budoucí omáčka přidáme ještě lžíci hořčice, Masox a necháme asi 30-45 minut vařit.

  6. Poté vyjmeme ptáčky a omáčku rozmixujeme do hladka.

  7. Zahustíme tmavou instantní jíškou, popř. dochutíme (už více ale nesolím, jak Masox, tak špek jsou dost slané sami o sobě, ale záleží na Vaší chuti).

  8. Mezitím rozmotáme nebo odpárátkujeme zchladlé ptáčky a vložíme zpátky do hotové omáčky. Necháme chvíli prohřát a podáváme s rýží nebo knedlíčkem :-)

Poznámka

Pokud budete kupovat maso vcelku a zbyde vám patka, rozkrájejte ji na kostičky a přidejte v okamžiku, kdy dáváte do hrnce ptáčky- potom je nezapomeňte také vylovit, než budete mixovat :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 072 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Španělské ptáčky z vepřového

  • Jenn99 Jenn99

    Inspirovala jsem se tímto receptem a chutnalo skvěle :yes::-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    mika59:;-) To ten foťák, který jsem zde na Topreceptech získala, stejně, jako ty;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Jana Remkova: Jani ta fotka úplně svítí:yes:krása:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dovolím si přidat foto. :-) Tyhle jsou z vepřové plece a protože brambory, ani rýži k tomu nemůžu, udělala jsem si dušenou mrkev :-)

    Odpovědět

  • Jurášek Jurášek(neregistrovaný)

    Na radu pana Vodochodského přidávám nakonec do omáčky ještě dvě lžíce láku z okurek a získá to luxusní chuť.:yes:

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

  • Ivana79 Ivana79

    Nikdy som toto známe jedlo nerobila ale dnes som urobila nápravu a neľutujem ;-):-p Moc sme si pochutili :-* Namiesto slaniny som použila párky :-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    taky je mám ráda :-p:-p:-*:yes:

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    dělám také - jsou výborné:yes::-D chuťově pochopitelně jiné než hovězí, ale daleko rychlejší a levnější:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    U nás jsou oblíbené ptáčky z krkovice. Okurku nemáme rádi teplou, tak ji nedávám dovnitř, ale jako přílohu

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Janička R. má pravdu. Z vepřového je to skvělé, lépe strávitelné, lépe kousatelné --- zkrátka bez chybičky. +bodík 4

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    I já dělávám z vepřového, jsou skvělé:-p

    Odpovědět

  • Ota Ota(neregistrovaná)

    Ptáčky z kýty dělám již léta. Když se dobře provaří, tak se masíčko jen rozpadá. Maso si nechám u řezníka nakrájet na plátky (neb mají lepší nože a grif, hned z celého kila. Šikovný řezník z něj udělá 10 kousků. Co do něj, to je otázka vlastního vkusu (já tam třeba vajíčko již delší dobu nedávám a nechybí mi). Známá tam třeba dává mrkev, což třeba já nemusím. Do omáčky dávám, co dům dal a co zbylo. Dělám to ze všech 10ti kousků. Pro druhou porci (ze zbývající poloviny) pak udělám pomocí smetany omáčku, jiné chuti. A tak mám hned dvě různá jídla (ptáci jsou druhý nebo třetí den pěkně zaleželí).

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Anubis, taky dělávám z vepřového masa a chutná to dobře,proto ti dávám 1.bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: španělský ptáček z vepřového vepřový španělský ptáček španělský vepřový ptáček recept španĕlské ptáčky z vepřového masa španělský ptáček z vepřového masa ptácky z veprového masa vepřový ptáček vepřové ptáčky s rýží španělský ptáček z vepřové kýty vepřový ptáček s rýží španělský ptáček vepřový rozlítaný španělský ptáček z vepřového recept španělský ptáček vepřoví španělský ptáček s rýží ptačky s rýží spanelsti ptacci z veproveho vepřove ptačci recepty na španělský ptáček z veproveho španělsky ptáček z vepřové maso veprove spanelske ptacci