Pečené kuličky z krůtího masa s dýňovo-pórkovou omáčkou a bezlepkovým hrníčkovým knedlíkem

PetraKupkova Kuchařka: PetraKupkova

4 porce Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

Na kuličky:
500 g krůtího masa
100 g nastrouhané cukety
50-70 g fety nebo balkánského sýra
čerstvá bazalka
sůl
čerstvě mletý čtyřbarevný pepř
Na omáčku:
1 malá dýně hokkaido
kousek pórku
1 cibule
250 ml zeleninového vývaru
150 ml rostlinné smetany
1 lžička sušeného česneku (nemusí být)
špetka muškátového oříšku
sůl
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Na knedlíky:
100 g pohankové mouky
100 g rýžové mouky
250 ml rostlinného mléka
30 g rýžových burizonů
1 velké vejce XL
zelené bylinky
sůl
máslo na vymazání hrnků
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme masové kuličky. Troubu předehřejeme na 200°C, kuřecí maso s bazalkou nahrubo rozmixujeme v robotu, dáme do mísy, přidáme nastrouhanou a šťávy zbavenou cuketu i rozdrobený sýr feta. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Mokrýma rukama tvoříme kuličky o velikosti většího vlašského ořechu, ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme necelou půlhodinu (ke konci raději hlídáme).

  2. Mezitím uvaříme hrnkové knedlíky. Na ně potřebujeme tři hrnečky o objemu 300 ml a hrnec, kam se všechny vejdou. :) Odměříme množství vody tak, aby byly hrnky při vaření ponořeny zhruba do jedné poloviny. Při odměřování je přitlačíme ke dnu, prázdné jsou docela pohyblivé. :) Hrníčky vyndáme z hrnce s vodou a můžeme pomalu začít vodu ohřívat. Mezitím je důkladně vymažeme máslem, aby šly knedlíky snadno vyklopit.

  3. Obě mouky se zelenými bylinkami vsypeme do větší mísy, přilijeme rostlinné mléko se žloutkem a promícháme. Nakonec přidáme rýžové burizony s ušlehaným sněhem z bílku a opatrně spojíme. Napěněným těstem naplníme vymazané hrníčky do dvou třetin, vložíme je do vroucí vody a pod pokličkou vaříme regulovaným varem zhruba 35 minut. Pokličku během vaření neodklápíme, aby díky sražené páře knedlíky na povrchu nenavlhly. Uvaření vyzkoušíme špejlí (těsto se na ni nesmí lepit), hrnky opatrně vyndáme z hrnce a počkáme, až se knedlíky od jejich stěn samy odlepí.

  4. Knedlíky krájíme na plátky a podáváme s masovými kuličkami a omáčkou. Ta se připraví jednoduše orestováním nakrájené cibule s pórkem na olivovém oleji, přidáním na kostičky nakrájené dýně, kterou po chvilce zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme dohladka, zjemníme smetanou, osolíme a ochutíme kořením.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené kuličky z krůtího masa s dýňovo-pórkovou omáčkou a bezlepkovým hrníčkovým knedlíkem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo