Omáčky Š - ještě 5x šípková

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Omáčky 7 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Šípková omáčka podle Rettigové:
2-3 dkg sušených šípků nebo 4-5 dkg šípkové marmelády
3 lžíce vinného octa
3 dl slabší polívky
4 lžíce červeného vína
citrónová kůra i šťáva
koření (2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření)
sůl
na jíšku 2 dkg másla a 3 dkg mouky
Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá:
bílé víno
hřebíček
1 lžička cukru
rajčatový a šípkový protlak
citr. šťáva
sůl a pepř
smetana ke šlehání
Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější:
1 cibule
1 petržel kořenová
2 mrkve a ½ celeru
50- 70 g másla
4 polévkové lžíce šípkových povidel
cca 2 l zvěřinového vývaru
1 polévková lžíce kuliček černého pepře
1 polévková lžíce nového koření
8 bobkových listů
perník na strouhání podle chuti
2 – 3 lžíce třtinového cukru (podle chuti)
hladká mouka dle potřeby
Šípková omáčka- nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala:
40 g másla
30 g hladké mouky
2 dl vývaru
1 dl bílého vína
4 lžičky šípkové marmelády
sůl, cukr, citronová šťáva
Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu „Slavnosti sněžnek“:
800 g kančí krkovice
2 mrkve a 1 celer
2 cibule
0,5 l červeného vína
250 g šípkového pyré
4 bobkové listy
10 kuliček jalovce
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření, snítka tymiánu
200 g másla a hladká mouka
pepř, sůl
1,5 l kuřecího demi-glace
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Šípková omáčka podle Rettigové:
    Do kamenného nebo porcelánového hrnce dáme asi 2 dkg suš. šípků, neb 4-5 dkg šípkové marmelády, 3 lžíce vinného octa, 3 dl slabší polévky z kostí a zeleniny, 4 lžíce červeného stolního vína, 2 hřebíčky, kousek skořice, 6 celých pepřů, 4 nová koření, kousek citr. kůry a šťávu z celého citrónu. Vaříme pod pokličkou 1-3 hodiny, až se šípky rozvařují. Omáčku zahustíme zlatavou jíškou z másla a mouky, necháme ještě asi 20 minut na okraji plotny zvolna provařiti, zhoustnouti. Pak ji procedíme, dle potřeby dosolíme, dáme do omáčníku a hodně horkou neseme na stůl. Omáčka musí býti chuti pikantní, nepříliš kyselá a je-li kyselejší, přidáme do ní 2-3 kostky cukru a dobře promícháme. (Nedoporučuje se používat levné kupované marmelády z marketů!)

  2. Šípková omáčka gratte cul - jednoduchá:
    Svaříme 1/8 l bílého vína se lžičkou cukru a 1 hřebíčkem asi na třetinu objemu. Vyjmeme hřebíček, přidáme po dvou lžících rajčatového a šípkového protlaku, 1 lžičku citrónové šťávy, špetku soli a mletého pepře. Zalijeme 1/8 l šlehačky a necháme přejít varem. Podáváme k pečené zvěřině.

  3. Šípková omáčka gratte cul - sofistikovanější recept z webu:
    V kastrolu na másle do hněda opečeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme divoké koření a cukr, necháme chvíli zkaramelizovat a zarestujeme šípková povidla. Zalijeme vývarem a necháme vařit. Nastrouháme perník a přidáme jej do omáčky. Tu poté zredukujeme a zahustíme podle potřeby jíškou. Omáčku přepasírujeme přes cedník a zašleháme trochou studeného másla.

  4. Šípková omáčka - nejoblíbenější jídlo spisovatele Bohumila Hrabala:
    Hrabal měl prý rád šípkovou omáčku podle tohoto receptu:
    Nejdříve z másla a mouky připravíte světlou jíšku, kterou postupně zředíte studeným masovým vývarem a vínem. Omáčku vaříme asi 20 minut. Přidáme šípkovou marmeládu a pokrm dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.

  5. Kanec se šípkovou omáčkou – recept ze slavného filmu „Slavnosti sněžnek“:
    V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme maso nakrájené na kostky asi 3 x 3 x 3 cm. Osolíme, opepříme a opečené maso pak vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, celer a cibuli, za stálého míchání necháme zezlátnout.
    K zelenině vrátíme opečené maso, přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Poté přidáme šípkové pyré, bobkové listy, jalovec, celý pepř, nové koření a tymián a zalijeme kuřecím demi-glace. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do měkka. Maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a podle potřeby zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s preclíkovým nebo chlupatým knedlíkem.

Poznámka

Kanec se šípkovou omáčkou - zdroj:

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/slavne-fil...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Omáčky Š - ještě 5x šípková

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Lenunka: Když kaňourka uděláš, budu moc ráda! Už se těším! Přeji ti, abys masíčko dostala a hóódně velký kus!;-):yes::-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Máš to moc hezky a barvitě sepsané, docela jsem se pobavila a navíc jsem si představovala, jak kmitáš kolem masa (kolem kance;-)) mezi kastroly a pekáči. Někdy mám dost bujnou představivost. ;-):-8 Ale v tvém podání to určitě byla dobrota! :yes:<3:-D Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Eja57: moc pěkný víkend :-):-K, a hezky psané, pobavila jsem se :-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    To mi připomnělo můj https://www.labuznik.cz/recept/vikend-s-kancem/

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    MamlajdaD: já už na ten odkaz koukala, zaujaly mě i ty preclíkové knedlíky :-), tak možná se do toho někdy pustím, kance občas dostaneme od myslivců, a teď bude sezona:-)
    ale hned to nebude, zatím ho nemám:-D:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Lenunka: Dík za komentář. Možná máš pravdu, ale protože já nic z toho sama nebudu vařit, kance nemaje ;-), tak by bez fotky ten recept zapadl taky. Ale jestli to chceš zkusit ty nebo někdo jiný, nehledě na to, že už to tu je v tomhle souboru. Zkusím vložit odkaz, blbne mi myš a tak bez záruky.
    https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/slavne-fil...
    Vůbec se nebudu zlobit, naopak, a ráda to pak v souboru omáček smažu. ;-) On je to vlastě jen opsaný - zkopírovaný recept, ale nemohla jsem si pomoct, a musela jsem ho sem vložit, když je tak slavný. ;-):-8:-D:-K Moc tě zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    myslím že ta šípková ze Slavností sněženek by si zasloužila vložit jako samostatný recept, takhle zapadne a je to škoda :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: hrabal šípková omáčka recept šípková omáčka videorecept

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít