Zásmažka - Jíška

Jituska Kuchařka:

Pro začátečníky 38 názorů

56
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Suroviny

1 cibule
Nyní v akci
hladká mouka
olej (tuk)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na drobno nakrájenou cibulku dusíme do měkka na oleji. Přidáváme mouku dokud není zásmažka hustá tak, jak chceme.

Poznámka

Zasmažkou můžete zahustit polevky (čočková). Zásmažku je možno udělat i bez cibulky. Tohle není žádný světaznalý recept, ale znám i takové začínající kuchařky, které neví jak se zásmažka dělá, tak to je hlavně pro ně. :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zásmažka - Jíška

  • mancipatio mancipatio

    pomohlo dík

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Pavel:No maminka na dovolené ,nebo šla k jenom ke kadeřnici?:-D

    Odpovědět

  • Pavel Pavel

    Vám ženským se to kecá, ale co mi chlapi :)Díky bohu za takovéto stránky

    Odpovědět

  • Ludva Ludva

    :-pjíška je bud tmavá nebo světlá a obsahuje mouku a tuk,nebo bešamel mouka a mléko,ale je zápražka to je jen mouka nasucho, třeba do guláše a tmavých omáček.

    Karinka:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Protože nerada zamažu při vařeno hodně hrnců, tak si to ulehčuji takto, zásmažku (jíšku) dělám rovnou v hrnci v kterém vařím polévku, připravím jíšku a zaliji studenou vodou (vývarem),nechám provařit a přidám další suroviny;-)Zásmažka se dobře provaří a chutná stejně jako když ji dělám zvlášť;-)
    Špagetka má pravdu,že je nejlepší z přepuštěného másla, to si kupuji v Německu v půlkilovém kelímku.

    Odpovědět

  • kikimon kikimon

    Alex:aj pre mna je zasmazka strasiak.. prave sa na nu chystam :-S

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jíšku z oleje a másla vždy před naředěním ochladím,protože,voda mléko nebo smetana je studené ! Pak se nic nezdrcne !
    Mouka se dá opéct nasucho v pánvi až začne vonět ucítíte hezkou vuni a pak se muže přidávat olej aby se vše spojilo.Pak do dřezu s vodou pořádně ochladit pánev zespoda a naředit jíšku,vodou mlékem nebo smetanou.Rozmíchat a nalít k omáčce nebo k polévce;-)

    Odpovědět

  • Alex Alex

    Dle nazoru lidi pry varim moc chutne,ale zasmazka,to je pro mne porad strasak.Snad jen opakovanim se to naucim.Ikdyz idim jak jeto jednoduche:-((

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    spagetka: dle zdejších komentářů a receptů dává někdo i polohrubou mouku, Pavlíku musíš vyzkoušet:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    pavel:hladká

    Odpovědět

  • pavel pavel

    Děcka, já kuchař amatér - jaká mouka do jíšky - zásmažky, ale rychle prosím

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zásmažka je výraz našich babiček pro jíšku, je to naprosto identické, příklady z webu a i z toho, co znám právě od babičky, ta říkala zásmažka, mamka jíška, bylo to to samé:

    "Jak ale zásmažku, jak jíšce říkaly naše babičky, připravit, aby byla výborná? Existuje na to pár triků...

    Zásmažka z převařeného másla má nejlepší chuť. Při přípravě dbáme na množství mouky a másla – musí být stejné na váhu. Zásmažka nesmí být tekutá, ale má být tuhá a oddělovat se od stěn kastrolku. Musí být usmažená, aby neměla moučnou chuť.

    Bílá zásmažka se smaží jenom několik minut a používá se na př. na Bešamelovou a krémové omáčky. Žlutá zásmažka še používá na omáčky se základem z bílého vývaru.

    Neexistuje univerzální jíška!
    Zjednodušeně řečeno, jíšky se připravují pražením mouky na omastku. Druhy jíšek jsou ale různé, každá se hodí pro jiný druh pokrmu. Proto bychom si předem měli zjistit, jaký typ jíšky budeme do pokrmu potřebovat a na základě toho zvolit použitý omastek. Kde to zjistit? Samozřejmě v receptu! Tam většinou bývá uvedeno: připravte si světlou (nebo tmavou) jíšku. Jaký je v tom rozdíl? Pro světlou jíšku se hodí více čerstvé máslo nebo ještě raději Hera (pokud máslo, volte tzv. „přepuštěné", které jste zbavili vody, a tak se tolik nepřipaluje), pro tmavou, kde delším smažením dosahujeme ostřejší chuti, můžeme volit i sádlo nebo rostlinný olej."

    Odpovědět

  • Láďo Láďo

    cathleen: Ja si myslím,že zásmažka je po slovensky a jíška po česky. :-? :-!

    Odpovědět

  • Tanule19 Tanule19

    Já se s tou jíškou nedomluvím snad nikdy ;-(;-(;-( Vždycky je úplně jiná,než chci:-( Teda,vždycky je na nic...:-/ A to ji dělám podle mamči a pořád se nedaří.

    Odpovědět

  • Veru Veru

    Taky díky ;)) už vím jak na to:)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo