Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O vánočních svátcích máme pocit, že si můžeme dopřát, co hrdlo ráčí, odpočívat a rozjímat - třeba i nad novoročním předsevzetím, že kila, která jsme nabrali, lehce shodíme. Možná je snadnějším způsobem nepřibrat a to jen pomocí malé úpravy stravy.

Vánoce se blíží a někteří z nás je očekávají s velkými obavami. Vědí, že je velmi těžké odolat lákadlům na vánočním stole - řízkům, bramborovému salátu, vánočce a hlavně - cukroví. Přitom stačí jen trochu práce navíc a můžete si připravit zdravé dobrůtky, po kterých příliš nepřiberete.

1

Jak odlehčit vánočku

Máslová vánočka, posypaná mandlemi, je tradiční vánoční snídaní. S máslem, kávou, kakaem nebo čajem je pochoutkou pro každého. Bílou mouku v těstě však můžeme nahradit zdravější špaldovou, cukr vyměníme za med nebo přírodní sladidlo a zmenšíme o polovinu množství tuku. Namazat vánočku máslem je luxus, kterého se můžeme vzdát.

2

Zdravý oběd v době půstu

Pokud chceme dodržet tradice, připravíme si jen lehký pokrm - například brambory pečené v troubě, pučálku z naklíčeného hrachu nebo houbového kubu. Obsah tuku, na kterém smažíme cibulku, můžeme snížit na minimum. Vynecháme špek, slaninu i uzené maso. Kubu připravujeme z krup, jáhel nebo pohanky a úplně zapomeneme na rýži nebo tarhoňu.

3

Rybí polévka bez tuku

Ryba je dietní maso, které nám zaručuje, že po něm nepřibereme - ale jen pokud ho připravíme bez másla nebo sádla. Na polévku se smaží cibulka, zelenina a krupice na tuku a pak se do ní ještě přidává máslová jíška. Zkusíme tučnou jíšku vynechat a do polévky zavaříme červenou čočku, ovesné vločky, bramborovou slámu nebo do ní zamícháme rozšlehané vejce.

4

Řízek pečený v troubě

Někdo dává přednost pečené nebo smažené rybě, někdo ryby nejí a připraví si řízek. Obalené plátky masa pokapame olejem nebo je přestříkneme olejem ze spreje a upečeme na plechu, vyloženém pečicím papírem. Po upečení řízky pro jistotu osušíme papírovým ubrouskem. Strouhanku můžeme nahradit vaječným těstíčkem nebo maso jen okořenit a upéct bez obalu.

5

Bramborový salát bez majonézy

Největší kalorickou bombou na vánoce je bramborový salát. Jíme ho nejen ke štědrovečerní večeři, ale ujídáme ho po celou dobu jeho přípravy. Vrstvíme ho na chlebíčky a dojídáme i další den. Zkusíme místo majonézy použít zálivku z olivového oleje, pepře, soli, hořčice a trochou nálevu z okurek. Jogurt místo oleje dodá salátu svěží a originální chuť.

6

Pečené cukroví bez výčitek

Použijeme hladkou špaldovou mouku, která nahradí tu bílou. Lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků se asi nikdo nevzdá, ale ořechy obsahují dost tuku, takže oříškové cukroví, linecké slepované nebo kokosové strojkové ze špaldové mouky bez obalení v cukru bude hezky vypadat a také dobře chutnat. S medem nebo sladidlem nikdo nepozná rozdíl.

7

Zdravé nepečené cukroví

Místo piškotových drobečků a drti z polámaného cukroví můžeme použít například jáhly, datlovou pastu nebo ovesné vločky. Když kuličky namočíme do hořké čokolády, budeme mít luxusní pralinky. Ke spojení místo másla použijeme bílek, ke slazení náhradní sladidlo nebo med. Hmota se dobře spojí i přírodním sirupem, který těsto hned osladí.

8

Lehké obložené chlebíčky

Bílá veka je luxus, který si můžeme s lehkým srdcem odpustit. Její celozrnné varianty jsou o vánočních svátcích vhodnější. Místo salátu namažeme krajíčky pomazánkou, obložíme kvalitní šunkou a zeleninou. Chlebíčky můžeme nahradit sýrovými nebo šunkovými závitky, okurkovými jednohubkami nebo lodičkami z paprik, plněných lehkým zeleninovým salátkem.

9

Co k večernímu zobání

Lenošení u televize láká k dojídání všeho, co zbylo po štědrovečerní večeři. Co si dát místo chipsů jen pár oříšků nebo kousek ovoce? Také vaši hosté ocení zeleninové hranolky s lehkým dipem více, než chlebíčky se salátem, salámem a vejcem. Cukroví se po večeři můžeme vzdát, i když máme jeho zdravou alternativu - svátky ještě nekončí a cukroví počká na další den.

10

Náhrada sladkých likérů

I když si nedokážeme představit vánoce bez sladkého vánočního punče, horké griottky nebo vaječného likéru - opravdu se vyplatí se jich vzdát. Zkuste je nahradit skleničkou vína nebo vinným střikem, ovocnou limonádou nebo vánočním čajem s citrónem, skořicí a zázvorem. Vánoce nejsou o tom sníst vše, co je na stole, ale vychutnat si to, co nám nemůže uškodit.

Vídeňský bramborový salát není spojený majonézou, ale horkým vývarem s octem a hořčicí. Na jeho přípravu se můžete podívat v našem videu:

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky