Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Snadný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 150 min Doba tepelné úpravy: 20 min Celková doba 1 3/4 hod.

170 min (150 min příprava + 20 min tepelná úprava, Celková doba 1 3/4 hod.)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 128 kJ /
748 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky4,40 g
Vláknina30,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,81 g
Sůl12,00 g
Sacharidy121,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočit čočku na 2 hodiny.
Namočit kroupy 2,5-12 hodin, po namočení 2x vyprat ve studené vodě. Krok 2: Vyprat čočku v namočené vodě, slít vodu přes sítko, dát vařit do studené vody (320 ml). Solit po začátku varu.
Vařit 10 minut. Krok 3: Současně se začátkem vaření čočky dát vařit vodu na kroupy.
Vyprané kroupy nasypat do vařící vody (280 ml), osolené po začátku varu. Přivést do varu středním plamenem. Jinak jsou kroupy tvrdé.
Vařit 20 minut.
Slít vodu. Odstát kroupy 20 minut pod pokličkou. Krok 4: Rozmixovat (tyčovým mixérem) na hladkou kaši.
Po rozmixování je objem 5 naběraček (sběraček). Krok 5: Smíchat kaši s kroupami (a s pepřem).
Objem je asi 0,8 l.

Zveřejněno 21. 1. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N4yv

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N4yv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

CstavaDobreta: Ďakujem veľmi pekne za rady. Recept si ukladám do obľúbených, aby som rady vedela rýchlo nájsť. ;-)

tejaja:
Rád bych poradil jaká by byla změna s přidáním bíeleho korenía (bílého pepře). Nemůžu posoudit, koření skoro nedávám a mám změněnou chuť natolik, že vychutnávám luštěniny vařené se solí, nebo i bez. Nezbyde než vyzkoušet, nebo odhadnout podle jiných jídel jím okořeněným.
Co bych mohl doporučit, je uvážit pro Matar dal khichdi pro 140g žlutého hrachu, 100g bílé rýže, po namočení obojího, dát 780-800ml vody, vařit 10 minut a 10 minut nechat odstát. Olej a koření (kurkumu) dávám nakonec. Díky hrachu to chutná dosti nasládle. Smažení koření je indický způsob, ale smaženému oleji se vyhýbám.

CstavaDobreta: Nezvyklé (pre nás) jedlá sú pre mňa výzvou a rada ich odskúšam. A tento recept mi prišiel zaujímavý práve pre kombináciu červenej šošovice a krúp. A ako to vyzerá...pre mňa je podstatná chuť a tú môžem odskúšať až po uvarení a ochutnaní. Pozrela som ten recept na Matar dal khichdi čo spomínaš a uvidím, možno sa knemu dostanem. :-) Inak ma teraz napadlo, čo by to nezískalo na zaujímavejšej chuti použitím bieleho korenia. Čo myslíš? Inak díky za recept. :-K;-)

tejaja:
Děkuji za přidané fotografie a obdivuji odvahu při vaření. :-8 Trochu nezvyklé to je, dohromady je to směs podle motivu z indického dhálu s přídavkem českých krup pro zasycení. Koření obvykle nedávám. I lékaři v indii jsou proti jeho nadmíře. Na fotografiích to vypadá lépe, než podle popisu. Většinou mám kroupy pod hladinou kaše, takže není nic vidět v hlubší míse.
Na pohled by mnohem zajímavější byl Matar dal khichdi. Jeden recept na něj tady je. Jenom nesouhlasí množství vody a jde tam o 2 porce, což není uvedené. Pro snazší zažití vařím jenom s 1 druhem koření. :-D Jako motivy jdou použít různé recepty. :yes:

Recept ma zaujal, niečo zvláštne, čo som ešte nielen nerobila, ale ani nepočula. :-K Výsledok ma milo prekvapil. :yes: Vylepšila som si jedlo o volské oko a zeleninu, čo je u mňa klasika.:-) Skutočne mi chutnalo.:yes:;-)

Tématické fráze:
čočková kaše, čočková kaše recept, recepty s kroupy, kaše zlute čocky, recept na čočkovou kaši, recepty čočková kaše recept, čočková kaše ze žluté čočky, kaše z čočky krup

Suroviny:
čočka, kroupy, voda, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu