Třešňový koláč s pudinkem

Merylas Kuchařka: Merylas

8 - 10 porcí Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 5 názorů

Suroviny

Na těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
1 vejce
200 g másla nebo jiného tuku
Náplň:
200 g třešní
200 ml vody
60 g krupicového cukru
1 vanilkový pudink - prášek
Na povrch:
300 g třešní - dle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku a moučkový cukr prosejeme, přidáme vanilkový cukr, kůru, vejce a na menší kousky nakrájený tuk. Zpracujeme na pevné a soudržné těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na cca hodinu odležet.

  2. 200 g třešní omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. Přidáme vodu, rozmixujeme je a smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem. Za stálého míchání přivedeme k varu a cca 2 minuty povaříme. Necháme mírně vychladnout, občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.

  3. Z těsta oddělíme díl na šneka, bude to zruba 1/4 až 1/3 z celkového množství. Těsto rozvalíme na plát a vložíme do středně velké koláčové formy (26 - 27 cm), vytvoříme i okraje. Z odloženého těsta vyválíme dlouhý pramen, který stočíme do tvaru šneka na už připravené těsto do formy.

  4. Pudink promícháme a vložíme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a naplníme připraveného šneka. Na povrch pudinku rozložíme vypeckované třešně a mírně zatlačíme.

  5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut při 180°C. Po upečení necháme ve formě důkladně vychladnout. Povrch pak můžeme jemně pocukrovat.

Poznámka

Zdroj: Chvilka v kuchyni

Koláč nám více chutnal druhý den, je ho třeba mít v chladu. Do pudinku se může přidat i špetka skořice.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Třešňový koláč s pudinkem

Zapomněl/a jsem heslo