Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 305 kJ / 5 092 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 228,86 g |
Tuky | 102,17 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 1,13 g |
Sodík | 835 mg |
Sůl | 1,89 g |
Sacharidy | 799,25 g |
Postup přípravy
Lista produktów tradycyjnych
Ves Slomiana leží v podkarpatském województwie, okrese starowolskim, středisko (gmina)
Pysznica. Obyvatelé Slomianej se od pradávna zabývali pěstováním prosa, proto také tu najdeme mnoho jídel jejichž základem je jáhlová kaše.
Jedním z nich jsou pirohy z jáhlové kaše s tvarohem. Staří obyvatelé Pysznice vaří pirohy podle následujícího předpisu od nepaměti. Krok 2: Jáhly vaříme velmi pomalu na mírném ohni víc jak hodinu a pak přesuneme hrnec s kaší na kraj plotny, zakrytý pokličkou necháme odstát – aby se ochladila a nabrala "šmak". Po zchladnutí přidáme tvaroh. Krok 3: Připravíme těsto.
Na vál vysypeme necelý kilogram mouky, uděláme důlek, přidáme 1 vejce a 2 žloutky, trochu soli , lžíci másla a vlažnou vodu - vody tolik, co těsto vezme. Chudší verze těsta je: mouka, sůl, voda.
Těsto vypracováváme rukama (doporučení překladatelovo: Manžela "zkásneme" o stovku – místo fitka a necháme ho hodinu makat na těstě. Nemusí kdesi „behat jako šialený či bicyklovať“), těsto musí být vláčné. Vláčné těsto na vále podsypeme moukou a vyválíme na co nejtenčí placku, vykrajujeme kolečka pomocí sklenky nebo porcelánového hrnku. Do jejich středu klademe vychladlou kaši. Kolečka překládáme na půl a pomocí lžičky slepujeme – vytváříme vlnky na okrajích. (we wianuszek” na brzegach,) Tento způsob spojování pirohů byl klasický pro tento region.
Pirohy vkládáme do vřící vody, až vyplavou na povrch, vaříme ještě 10 minut. Hotové pomastíme máslem a podáváme s mlékem. Krok 4: Můžeme také po vzoru starých hospodyní uložit do máslem vymazaného hrnce a schovat pod peřinu. Pirohy takto „došly“ (nabraly příslušný "šmak"), byly lepší než čerstvě vařené a mohly pod peřinou stát celý den.
Pirohy s jáhlovou kaší byla sváteční potrava, připravovaná výlučně o svátcích a nedělích. Byly velkou pochoutkou a jsou považovány za nejlepší ze všech druhů pirohů.
Proto také jsou zapsány na Listinu tradičních pokrmů Polské republiky.
Zveřejněno 8. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Moje poznámka
Pirohy z jáhlové kaše s tvarohem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qNgD
Nejnovější recepty
Kuřecí závin à la kebab
Přidáno před 11 hodinami
Linecký koláč s cuketou
Přidáno 4. 7. 2025 15:00
Koláč s tvarohem a rybízem
Přidáno 4. 7. 2025 09:01
Meruňková buchta s drobenkou
Přidáno 3. 7. 2025 13:01
Lečo v omeletě
Přidáno 3. 7. 2025 08:29
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Propadlá pudinková buchta s jahodami
collins před 19 minutami
Vdolky naší holky
Martina S. před 1 hodinou
Květákové placičky
Linova před 2 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Konsel před 2 hodinami
Uzené pečené koleno
Vladka16 před 2 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky
Janina007 před 2 hodinami
Hamburgerové bulky
Ajfel před 2 hodinami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
smyslnaorchidej před 3 hodinami
Falešný španělský ptáček
hlavek.lukas před 3 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
1anoli1 před 3 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko,
sůl,
máslo,
tvaroh,
mouka hladká,
vejce,
žloutek,
sůl,
máslo,
Komentáře (2)