Pirohy

tejaja Kuchařka:

Sladká jídla 25 názorů

57

Suroviny

500 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
Náplň I. :
250 g tvarohu
cukr
1 vanilkový cukr
1 vejce
3 lžíce cukru
Náplň II. :
neroztékající marmeláda např. švestková povidla
Olej
strouhanka
práškový cukr
máslo
kakao
trochu mleté skořice
práškový cukr
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z múky, vajca, soli a studenej vody vypracujeme pevné cesto.

  2. Vyvaľkáme ho na 2-3mm hrúbku a narežeme na štvorce 6x6 cm.

  3. Do stredu dáme lyžičku plnky, prehneme do trojuholníka alebo obdĺžnika ( podľa toho, ako je lepšie zlepovať ) a okraje dobre zlepujeme.

  4. Pirohy varíme v osolenej vode asi 10 min, scedíme a posypeme opraženou strúhankou s cukrom alebo použijeme kakao so škoricou a cukrom, preliate roztopeným maslom.

  5. Na plnku I. premiešame uvedené suroviny, lekvár použijeme samotný.

Poznámka

Plním pirohy na polovicu, polovica s tvarohom a polovica s lekvárom, ale možno podľa chuti naplniť len lekvárom alebo len tvarohom. Potom treba počítať s väčším množstvom tvarohu. Je lepšie použiť tvaroh mäkký, nie hrudkovitý.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pirohy

  • maja maja(neregistrovaná)

    :-)skvele

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    maruna: :-D:-D Toto sú sladké pirohy, tvoj komentár by sa hodil skôr k slaným pirohom.

    Honza Lejan: súhlas :-D

    Odpovědět

  • Honza Lejan Honza Lejan(neregistrovaný)

    Pozor, při vaření a konzumaci pirohů dodržujte, prosím, tradici. Pokud vaříte pirohy naslano (se zelím, masem, či bramborovou kaší), nezapomínejte na Vodku. Jedna před jádlem, druhá uprostřed a třetí zazdít. :-D

    Odpovědět

  • maruna maruna(neregistrovaná)

    polohrubou mouku, vejce, trochu soli, vlahou vodu, kapku oleje, zpracovat těsto, vláčnější, ne jako na nudle..!Náplň.. oloupané uvařené brambory rozšťouchat, přidat měkký tvaroh, skořici, cukr, dobře promíchat a touto směsí naplnit taštičky. Uvařit v mírně slané vodě a podávat přelité máslem. Máslo nechávám malinko přeškvařit-lehce do hněda. Výborné!!:-p

    Odpovědět

  • Bóďa Bóďa(neregistrovaná)

    tejaja: Jj takové pirohy se dělají u nás kousek za Stropkovem směrem na východ.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Bóďa:Áno, tatarčené pirohy ;-) Jedla som, sú výborné. U nás na Šariši sa robia pirohy na sladko. Odkiaľ si? ;-) Stropkov, Svidník?

    Odpovědět

  • Bóďa Bóďa(neregistrovaná)

    Já plním pirohy slaným tvarohem. Potom udělám cibulku na másle .(skoro až spálím) a promíchám s pirohama. Do mouky se ještě přidává pohanka .( na východě tomu říkáme tatarka.)Celá rodina to jí z jedné mísy a nejlepší jsou ty zespodu kde je nejvíce másla a cibulky.
    Hrubá mouka ,pohanka (tatarka) sůl , vajíčko , voda. Do tvarohu žloudek ,sůl. Dobrou chuť. :-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Acraj: áno, je to v podstate cesto na rezance, ale bez oleja a trocha mäkšie. Aspoň my robíme na rezance dosť tvrdé cesto, toto je mäkšie, aby sa dalo pekne zlepovať. ;-)

    Odpovědět

  • Acraj Acraj

    tejaja: Je to vlastně těsto, které připravuji na nudle do polévky, já přidám lžíčku oleje a těsto jde nádherně vyválet, vodu třeba vlažnou, hodně záleží na vypracování těsta a chvíli odpočnout, třeba pod porcel.miskou.:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Ivanka: Ivanka, držím palce, nech sa vám darí :yes:;-)

    Odpovědět

  • Ivanka Ivanka(neregistrovaná)

    Zit v cizine , jeste neznamena zapomenout jak chutna prave ceske nebo slovenske jidlo .Pirohy jsem si sice napoprve koupila v polskem obchode , ale jahodovou omacku uz jsem zvladla sama . priste uz budou I pirohy moje .Recetr neni tezky a nasi ceskou mouku mam take dostupnou .. Vsechno se da naucit , kdyz clovek jenom troche chce . :-8:-p:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Zuzana: Pochádzam zo Šarišskej oblasti a na Šariši sa pirohy plnené zemiakmi a ani kyslou kapustou nikdy nerobili a nerobia. U nás sa pirohy robia na sladko ;-)

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Nejlepší jsou stejně plněné šťouchanými brambory (nebo i kyselým zelím) se smetanou :-K Ale každý má jinné chutě takže :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Acraj: ;-) recepty sa všelijako "vylepšujú", niekedy na škodu veci. Môžem ťa ubezpečiť, že takto sa u nás na východe pirohy robia generácie a vždy sú ok. S mliekom sa určite nerobili nikdy. Jediný rozdiel je v tom, že ak by si šla ešte trocha na východ, tak sa nerobia pirohy len z pšeničnej múky, ale sa mieša aj pohánková múka. Pirohy sú potom tmavšie.
    Ale vybrať si musíš ty ;-)

    Odpovědět

  • Acraj Acraj

    tejaja:Jsem trochu zmatená, na "akosatorobí", je 1/2 kg polohrubé mouky, 200 ml teplého mléka a štipku soli, nic víc, těsto má nádherné, někde zase čtu, i vejce, tak jsem z toho jelen, vypadají tak lákavě, chci je udělat, ale podle kterého receptu ???:-//

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo