Banica s balkánským sýrem

gmptop Kuchař: gmptop

Doba přípravy: 60 minut Slané pečivo 9 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

500 g listové těsto Bella - bulharská varianta těsta fillo
500 g balkánského sýra
150-200 g slunečnicového oleje (sklenka)
4 vejce
200 g minerálky (sklenka)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do vymaštěného plechu pokládám dva listy listového těsta. Pak rozdrtím sýr rukama na malé drobky a vytvořím další vrstvu. Na sýr přijdou další dva listy těsta.

  2. Potom opět vrstva sýra a tak pokračuji, až mi dojde listové těsto. Pozor, vždy to musí končit vrstvou listového těsta navrch. Sýr lehce kořením šarenou solí nebo čubricou.

  3. Takto připravenou banicu rozkrojím nožem na čtverečky libovolné velikosti. Pak ji zaliji rozehřátým olejem.

  4. Klepnu vejce do perlivé vody a rozmíchám je dohromady. Vzniklou směsí zaliji celou banicu až ji rovnoměrně absorbuje.

  5. Peču v předehřáté troubě do zarudnutí. Po vyjmutí z trouby se vyklopí a pokryje ručníkem.

Poznámka

Recepis mám od maminky majitele obchodu s bulharským potravinami v Praze.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Banica s balkánským sýrem

  • Gabriel Cheribashki Gabriel Cheribashki(neregistrovaný)

    Moje babička mi to v Bulharsku jako malému dělala pořád. Naše bulharská část rodiny žijící v Česku na banicu nedá dopustit. Jedno z nejlepších jídel pod sluncem. Mňam.

    BTW: Banica se buďto jako v receptu nahoře řeže na čtverce, nebo se točí do šneka, což jsem spíše vídal u mé babičky a nebo se dělá v celku na plechu. Je to jedno. Důležitá je přece chuť ne? :-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Monika Panajotovova Monika Panajotovova(neregistrovaná)

    Zuzana Jordanova: Jéé přesně tak, my to dělaly s bulharskou babičkou a musí se to prokládat. Těch druhů bánic je samozřejmě víc, a i víc druhů postupů, toto je jeden z nich :):yes:

    Odpovědět

  • Zuzana Jordanova Zuzana Jordanova(neregistrovaná)

    Dovolím si taky přidat komentář, jsem vdaná za Bulhara, tak mám recept na baničku z první ruky. U nás máme taky obchod s bulharskými surovinami, přímo dovezenými, banička se dělá z těsta-"kora za banica", tenké, jako papíry plátky těsta, se trhají na kousky a skládají, prokládají směsí podobnou, jako je tady popisována, ale + 2 velké bílé jogurty a těch vajec musí být minimálně 6, papírky, směs, papírky, směs, končí se směsí.:-)

    Odpovědět

  • tak nevím jak v Bulharsku tak nevím jak v Bulharsku(neregistrovaný)

    ale v Makedonii a v Srbsku jsem odjakživa viděla banicu stočenou na plechu jako šnek...těsto se naplnilo sýrem-vejcem třeba i se špenátovými listy a od středu kulatého plechu - tepsije - se roloval šnek až se plech naplnil, zalévalo se to vejci se smetanou a minerálkou - lahůdka. Ty pláty jsou trochu nuda, vysušují se a ta PITA chutná jinak než BANICA mňam mňam :-)):-8

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    Tak právě jsme dodělali banicu... tedy trochu jinak než je zde popisováno.. dělali mi jí přímo bulhaři..do rozmíchaných vajíček se nadrolí balk.sýr a tám je jednotlivé pláty těsta potírají... ale je to mnamka a můžeme to jíst pořád :DDDD v Bulharsku to byla naše každodenní snídaně ;)

    Odpovědět

  • Andula Andula

    Zizala, to testo o kterem pise autor, neni vubec tucne ;-) Da se koupit v Praze ve vestibulu stanice metra Ladvi. Doufam, ze me ted nekdo nenarkne ze delam tomu obchodu reklamu, ja jsem tam jeste ani nebyla, ale krajane si tam to testo kupuji. Vse je dobre az na tu sarenou sul, nebo cubricu, ta se do banici opravdu, ale opravdu nedava :-O

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

  • Ivana64 Ivana64

    Toto těsto jsem ještě nezkoušela, ale řecké těsto FILO, které je velmi tenké-listové, je bez tuku, proto se jednotlivé pláty potírají tukem. např. při přípravě baklavy.

    Balkánská šarena sol
    Složení: Sůl, červená paprika, kukuřičná mouka, pískavice, čubrica (saturejka)
    Využití: Na zeleninové saláty, do polévek, na chléb nebo pečivo s máslem,sýrem,uzeninou, dochucení masitých jídel, prostě na vše.
    Miloš jistě promine. Byla jsem také zvědavá, tak jsem trochu "gůglila" ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Miloši, vypadá to dobře ;-) Musí se to ještě zalévat tím olejem? Listové těsto je poměrně tučné. A ještě nevím, co je šarená sůl :-8:-8

    Odpovědět

Tématické fráze: bulharská banica listove testo s balkanskym syrem recepty s balkánským sýrem koláč s balkánským sýrem těsto na banicu bulharská banica recept bulharské pečivo koláč banica pečivo s balkánským syrem slany kolac s balkanskym syrem recept s balkanskym syrem šarena sol slané pečivo s balkánským sýrem šarena sůl bulharske listove testo pita chléb se zeleninou a balkánským sýrem bulharská banica - recepty bulharska banica těsto recepty z balkánským sýrem bulharská bánice