Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

20. 4. 2020 08:54

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 859 kJ / 444 kcal
Bílkoviny12,68 g
Tuky7,96 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 100 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy79,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Těsto se nehodí na roládové pláty, ale na dortové korpusy, chlebíčky apod. Korpus je dobré před plněním zvlhčit rumem nebo jinou ušlechtilou lihovinou či likérem nebo silnou kávou (třeba i s lógrem). Obojí lze kombinovat. Piškot je tak křehký a nadýchaný, že je dobré ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!

Občas se tu vede diskuse, zda péci klasický piškot z hladké nebo polohrubé mouky, já jsem celá léta pekla z mouky polohrubé, ale pak jsem se naučila tenhle a jiný recept nepoužívám s výjimkou piškotu olejového, který dělám opravdu z polohrubé. Takže přidávám recept jako příspěvek do diskuse.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dajda Dajda

20. 4. 2020 11:49

casino: Pokud bych předpokládala, že mými strávníky budou nezletilí, použila bych šťávu z kompotu výhradně, případně dobrý silný ovocný čaj.;-) Někdy používám také domácí vanilkovou esenci (alkohol - tady spíše koňak nebo meruňkovici než rum - v níž se macerovala vanilka již zbavená semínek).
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím. :-D

casino casino

20. 4. 2020 11:18

Capri:
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce:-)
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou... ;-)
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka :-K
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít":-) Snad by bylo vhodnější: zvlhčíme, tupujeme, pokropíme, pokapeme... :-)
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje :yes:
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji :yes:
Tož tak :-K

Dajda Dajda

20. 4. 2020 09:54

Capri: Milá Capri, nesuďte dne před večerem. Právě že jste nezkoušela, tak v tomto případě nemůžete vědět. Nic se ničím nedohání! Proč myslíte, že jsem nakonec zakotvila u tohoto receptu? Protože není nadýchaný a je špatný a mokrý? :-O Opak je pravdou - takže za mě rozhodně ANO:-!

Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!

Capri

20. 4. 2020 09:40

Nezkoušela jsem, ale držím se dost striktně receptů Sandtnerové, podle které jsem se naučila péct. My máme rádi piškot hodně nadýchaný. Myslím, že tento nadýchaný není, a proto se to dohání proléváním tekutiny. Pak je aspoň "mokrý". Hrubá mouka na piškot je jako dělat knedlík z hladké mouky. Za mě tedy ne.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: piškotový korpus hrnkový

Suroviny: vejce, cukr písek, cukr vanilkový, mouka hrubá, voda, kůra citronová

TopRecepty.cz

Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y3W2