Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 20 minut + 3-4 hodiny pečení 10 porcí Hovězí maso 9 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězího krku (klidně tučnější, je to lepší)
sůl podle potřeby
1 cibule (velikosti slepičího vejce)
3 stroužky česneku
4 lžíce ostrého kečupu
2 lžíce sójové omáčky (já dal originál od Maggi)
2 lžičky koření Krkovička s česnekem
1 dl oleje (u nás řepkový)
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Večer děda vyndal krkovičku z mrazáku a naše maminka povídá: Co bude dobrého? Udělám steaky a opeču brambor. Zítra budu líný. A tak se stalo, že ráno děda zjistil, že vyndal krkovičku, ale hovězí.
    Á, to jsem nechtěl, ale co... A oznámil našemu taťkovi: Hele, dneska bude k obědu jen polévka, když se mi to nepovede, protože jsem vyndal špatné maso.

    Vezmi ten krk hovězí a nakrájej na kusy podle toho, jak se dělí i s tím tukem. Osol ho.

  2. Potom nasekej cibulku na drobno a nadrť česnek, dej do misky a přidej vše tekuté. A ten krk v tom pěkně vykoupej. Když nebudeš línej, tak to udělej večer.

  3. Ráno vezmi ohnivzdornou misku nebo kastrol s poklicí a vše tam přesuň i se zbytkem marinády. Vlož do trouby vyhřáté na 130 stupňů a nech to tam tři a půl hodiny.

  4. Zkus, jestli se to skoro rozpadá. Jak? Vezmi mezi prsty kousek masa a zmáčkni. Když je to hodně měkké a pustilo to šťávu, tak je to OK. Jinak tomu dopřej ještě půl až tři čtvrti hodinky. A je hotovo.

  5. Já uvařil nové brambory, opekl na sádle s troškou sladké papriky, solí, pepřem a pažitka tomu dala korunu. I když jsem si myslel, že to sežerou slepice, ale opak byl pravdou. Dobrota nesmírná a náš tatínek prohlásil: Dědo, nikdy jsem lepší hovězí nejedl. A dokonce i zbylo a druhý den. To si nedokážete představit, to bylo prostě žrádlo pro horních deset tisíc, ale my jim ho slupli a už se všichni těšíme na opakování.

Poznámka

Přílohy i jiné, možná rýže, hranolky, určitě nevynechat zeleninu. Ale ty opékané brambory s pažitkou a přelité šťávou z masa byly top.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: já ty směsi koření taky nepoužívám mladí někdy na grilování. Ale jak je psáno i kuchař tak to vlastně bylo ze zoufalství :-D když kuchař nevěděl co s tím. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Brasírovaný hovězí krk"
    Hmmm...:-K
    Právě před týdnem jsme měli hovězí krk jako svíčkovou...
    Samozřejmě maso bylo v kuse :yes:
    Pekl (či dusil?) jsem ho zadeklované při 110°C několik hodin v kuse
    No, vlastně jsem krčisko brasíroval, že ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    a já, nešťastná, jsem si vyndala z mražáku na zítra jehněčí kýtu. Nu což, brasírovat budu, počítám, v úterý:-):-)
    Jak píše Eja -běžné kupované směsi ani doma skoro nemám, ale tu sojovku v pondělí koupím!!

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    yanull: hlavní a nejdůležitější je vždy pod pokličkou

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Pro neznalé, mezi něž se také řadím, jsem vyhledala, co je to brasírování.

    Brasírování je metoda, která pracuje s pomalým, velmi vlhkým teplem, kdy se maso peče ve směsi tekutých (a někdy rovněž pevných) surovin a nechá se v ní pomalu táhnout několik hodin. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bohynovka: <3:yes:

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Mne ti chudaci muzi vzdy kupovali sperky a drahe kabelky, ale kdyby jen tusili, ze stejny efekt by mel kopec sametove bramborove kase a pomaloucku peceneho hoveziho se stavou...<3

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: Naše děti tedy vnoučata br,kaši milují ty by jí mohli i k rajský .A dědu sklerotika nenapadlo napsat br. kaši jako přílohu. Už vidím kolo kaše na talíři a v prostředku se vyvaluje kus hovězího v té šťávě. Učit se má člověk celý život a proto příště bude s kaší. A přitom líčka s ní dělám.:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Nemám ráda kupované kořenící směsi ani kombinaci sojovka a kečup....ale tohle bude táááák dobrý....nechci pozvat na Wagyu steak...chci tohle, s brkaší......:-K:-K:-K:yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo