Dortový korpus piškotový na tři způsoby

Dorty Doba přípravy: 90 minut 6 názorů

Dorty Doba přípravy: 90 minut 6 názorů

Suroviny

6 vajec
210 g krupicového cukru
240 g hladké mouky
citronová kůra
3 lžíce horké vody
Možnosti:
oříškový - 50 g mletých ořechů
kávový - lžičku mleté kávy
čokoládový - 40 g kakaa, ale mouky jen 200 g

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky dáme do mísy od robota, přidáme krupicový cukr, horkou vodu a šleháme tak dlouho, až vznikne světlá hmota . Z bílků ušleháme tuhý sníh. 1/3 sněhu přidáme do našlehané hmoty. Přisypeme ořechy, citronovou kůru a prošleháme. Pomalu zašleháme mouku. Naposledy zlehka vmícháme sníh.

  2. Formu vymažeme tukem, na dno dáme vystřižený kruh pečícího papíru, který opatrně potřeme olejem a formu vysypeme polohrubou moukou. Formu naplníme těstem a dáme do studené trouby na první drážku na 165 °C na 55 minut péct dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Upekla jsem korpus a udělala krém. Vnuk si ho sám naplnil a udělal mléčný marcipán a potáhl ke svým dnešním narozeninám.

Komentáře k receptu Dortový korpus piškotový na tři způsoby

  • Jaromira18 Jaromira18 (autorka receptu)

    MamlajdaD: Moc děkuji, :-K:-K já vše upeču, ale nikdy si nevezmu, mám moc vysoký cholesterol.:-K:-K:-K:-K Přeji pevné zdraví v této době to je nejdůležitější.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Jaromíra18: Máš moc šikovného vnuka, :yes:;-) dort je nazdobený opravdu pekně!:-D:-K<3 Korpus s oříšky? Ten je určitě také moc dobrý! :yes::-8 Škoda, že nemůžu sladké! ;-( Zhřešila bych nejvýš jedním kouskem, to bych si s chutí dala! ;-):-8:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18 (autorka receptu)

    Mám 3 dortové formy, je mi líto, forma je stříbrná a leskne se, ale ten korpus má nádhernou rovinu, s boulí bych ho sem nedala. Byl vynikající a už není.:-K:-K Díky pečícímu papíru se mi nádherně vyklopí.:-K:-K:-K Díky za radu, ale já ho neřezala, to oslavenec.:-K:-K Já sem nedala vzhled dortu , ale dobrý korpus. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    ...ááá nééébo těsto (pokud není moc řídké) ve formě nahrnout od středu k obvodu... ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Proti zvednutému středu korpusu je dobré vršek hmoty, když se trochu zapeče, propíchnout na několika místech nožem, aby vyšla pára. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    bod 2 postupu
    Přemýšlel jsem při čtení, proč tak složitě připravujete formu před pečením:-O
    No, až posléze z fotek jsem pochopil, že vlastně pečete v "hrnci", že :-)
    ***
    Prezentace:
    Stává se, že korpus středem vyběhne, či se naopak propadne... Nejlepší řešení je vršek před plněním seříznout :-)
    Při porcování je vhodné nůž před každým řezem otřít... :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: proč se propadne dortový korpus korpus ze tří vajec