Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 25 minut + 2 + 2 hodiny zavařování cca 5 kg (ale i kila 2 nebo více) Zavařeniny 7 názorů

Suroviny

5,50 kg vepřové plece s kostí a kůží
sůl dle potřeby
2 lžičky drceného kmínu
2 velké stroužky česneku
Na pomazánku:
1 balíček koření Krkovička s česnekem
4 lžíce domácího sádla nebo dobrého kupovaného
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vojtíšek zase přišel s nápadem. On mě zkouší, když jsem nejšikovnější děda, co se týká kuchyně, jestli taky něco neumím. Asi, aby se mi mohl smát. Tak dědo, ty určitě neumíš vepřovou konzervu a nebo domácí pomazánku. Tak tedy děda se nenechá dvakrát pobízet. Tentokrát koupila maso Vojtíškova maminka, je šikovná a masu rozumí.

  2. Vepřovou plec vykostíme, nakrájíme asi na 300 gramové kousky i s kůží. Kilo masa nebo odřezky dáme stranou. Česnek oloupeme a sůl nasypeme do hlubokého talíře. Sklenice patentní jsou ty na obrázku nebo na víčka twist off. Vypaříme je, (já v myčce) a vypláchnu studenou vodou. Do každé sklenice dám polovinu utřeného stroužku česneku. Jednotlivé kousky masa položím do talíře se solí a obalím v soli (netlačím, jen lehce). Nacpu do sklenic, přitlačím a posypu kmínem (tak čtvrt až půl lžičky) a nacpu další osolené maso. Když je sklenice po hrdlo plná, plním další, až je všechno maso ve skle. Ubrousek namočím ve vodě a otřu okraje sklenic od soli. Do plna zaliji vodou. Lepší je polévka, čistý vývar, jedno jaký. Já měl v hrnci našeho kohouta, tak jsem mu ubral. Nepotřebujete moc vývaru, asi jednu naběračku na sklenici. Zavřu víčka a dám do hrnce se studenou vodou a pokud možno, sklenice potopit celé, minimálně po hrdlo. Od doby varu vaříme dvě hodiny. Vyndáme, necháme vychladnout 24 hodin. Potom vrátíme opět do hrnce a vaření opakujeme. Za dvě hodiny od bodu varu vyndám a nechám vychladit. Možno používat ihned, ale když se nechá 14 dní i déle uležet, je lepší. Konzerva vydrží ve tmě a chladu rok, i déle. Abych nezapomněl, dvakrát se zavařuje, abychom odstranili nebezpečí otravy tzv. klobásovým jedem. A proč nestačí jednou? Protože spory botulových bakterií mohou přežít první zavaření a jakmile konzerva vychladne, bakterie se aktivují, ale nestačí se do druhého zavařování pomnožit a zapouzdřit. Je to opravdu bezpečné a generacemi vyzkoušené zavařování.

  3. Maso, které jsme ořezali nebo dali na stranu, když ho bude třeba, kilo semeleme, posypeme asi polovinou koření Krkovička s česnekem. To dáme podle váhy mletého masa, na méně masa méně koření a naopak dáme koření přiměřeně, zamícháme a dáme kousek do mističky a šup do mikrovlnky, na necelou minutu. Vyndáme a ochutnáme. Pokud je málo ochucené, přidáme koření a opakujeme. Nakonec přidáme sádlo a zamícháme. Naplníme do skleniček, kterým jsme dopřáli stejnou koupel, jako těm velkým. Zavařujeme společně a stejným způsobem zopakujeme.

Poznámka

Když mi dojde domácí sádlo, kupuji ho v prodejně Rabbitu v kyblíku cca 2,60 kg (Ligurský). Někdy se ani doma tak dobré nepovede.

Klasická vepřovka: za studena na chleba, cibule a hořčice, k tomu hrnec čaje a večeře je na světě. Nebo hodit na plech, ohřát a knedlo zelo je tu. Vhodné na rizoto nebo do těstovin, na tzv rychlé vaření.

Pomazánka: o tu se postarají dětičky, v mém případě vnoučátka. Ale třeba večer na zahradě je dobrá na topince nebo toustu k vínečku mamince a k pivku taťkovi, to nemá chybu.

Malý dodatek. Jedna sklenička pomazánky mi nechytila, tak jsem ji dal na zkoušku rodince. A bylo...hele, dědo, je to hrubé. Děda ochutnal, uznal námitky, vzal tyčový mixér a pomazánku zjemnil. Tak by bylo dobré mixnout už před naplněním.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová plec ve sklenici, jak mě ji naučil před 45 léty Vašek Dědič z Dačic

  • kutil25 kutil25

    prima recept nemá chybu

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    jan.alois: No já princip vepřovky a pomazánky chápu, ale vepřovku dělám z menších kusů masa, proto mne to zarazilo. Ale on to zase není tak špatný nápad, to maso, když je hotové, asi pak lépe drží pohromadě, není tak převařené, za tu dobu varu při rexování. Dík za odpověď a jakmile doberu ty moje konzervy, udělám další podle tebe a jak jsem už psala, zkusím i tu pomazánku. ;-) Přeji krásný pohodový víkend! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    MamlajdaD: vepřovka se zavařuje z kusů, ale ta pomazánka je z mletého. Nepleť to . Masová konzerva je to první z kusů se solí a kmínem a pomazánka je s tím kořením na krkovičku. :-D recept jsem trochu upravil.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Také zavařuji svojí vepřovku,někdy ze syrového, někdy z upečeného masa, ale až jí budu příště dělat, zkusím okořenit podle tebe! ;-):-D:yes: Zatím do oblíbených! ;-) Jen mi tam udivují ty třistagramové kusy, není to překlep, že ne, nebo ano? Třicet deka masa je pořádný flák, přijde mi, že je tam překlep - o jednu nulu navíc? To mi musíš, prosím pěkně, vysvětlit, ať ten recept můžu zkusit. ;-) Asi zkusím i tu pomazánku, mám ráda, když je špajz plný a je něco dobrého na chleba! :-8:-D Dík za krásně popsaný recept :yes: a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    super receptík;-):yes::yes:dědo necháš se vyhecovat,ale to je dobře;-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Nádhera!:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Perfektně popsaný recept :yes:

    Odpovědět

TIP dne na email

Zapomněl/a jsem heslo