Tlačenka ve sklenici

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 21 názorů

Suroviny

2,5 kg vepřové hlavy
1 kg vepřových kolen
1,2 kg vepřové plece
250 g vepřových kůží
nemastný vývar z vepřového masa a kostí
sůl
mletý pepř
majoránka
česnek
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechno maso i kůže uvaříme a obereme od kostí a chrupavek.
    Maso nakrájíme na kostky asi 2x2 cm, kůže pomeleme.

  2. Maso i mleté kůže dáme do mísy, zalijeme polévkou, osolíme a opepříme a okořeníme majoránkou a třeným česnekem. Nezapomeneme ochutnávat, jestli je směs dobře prosolená a kořeněná.

  3. Ještě teplou směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme víčky s červenou gumičkou a zaváříme 2 hodiny při 100°C.
    Spotřebujeme do 6 měsíců ode dne výroby.

Poznámka

Víčka na zavařování používám jen nová, s červenou gumičkou. Mám jistotu, že se mi dobře zavařené maso nezkazí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 450 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tlačenka ve sklenici

  • clupmi clupmi

    Jsem tlačenkový maniak. To nás také nedávno napadlo, vyřeší se tím problém tlačenky z mrazáku. Většinou koupím nebo vyrobíme několik "nohavic" a tlačenku de fakto jím jen já. Dávám palec nahoru a uložil jsem si do oblíbených. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Teda Ivo, jak to, že mi tohle takovou dobu unikalo? Až dnes jsem tento skvost objevil v nejlepších receptech.
    Rád si ji po troškách, po jedné sklenici udělám a půjde to bez sterilace.:-p
    Děkuju moc, bod už jsem přidal.

    Odpovědět

  • zdenka zdenka(neregistrovaná)

    Milan P.:ta Vaše tlačenka vypadá móc lákavě,hned bych si dala :yes:

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    cathleen: Velmi dobrý nápad. Musím zkusit. Doposud jsem nechával pomalu rozmrznout v lednici, ale toto je možná lepší nápad. Nyní, když dovolíte přídám pár obrázků tlačenky z mrazáku. Mozajka nic moc.Podle materiáku,bůček a plecko.Také to ale není tak nejhorší !!! Ale chce to pomalu rozmrazovat !
    Člověk se stále učí. Zdraví Vás , Milan P.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Roman Vráb: nám se také sulc z mrazáku trhal. Pak manžel zjistil, že když celou tlačenku z mrazáku provaří ve vodě (ani nemusí vařit, jen ji prostě teplem rozpustí) a pak nechá vychládnout a znovu ztuhnout, je jako čerstvá, pěkně pevná....od té doby děláváme tlačenky do mrazáku kraťounké (pokud dáváme mrazit) a převáříme vždy jen jednu, která se okamžitě sní;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Roman Vráb:
    Tlačenku (spíše libovější) plním do plastových rukávů, povařím ve vodě, po vychlazení krájím na jednoporcové plátky, plátky proložím PE folií, po 4 porcích vložím do PE sáčku a RYCHLE zamrazím. Před konzumací nechám zvolna rozmrazit v lednici. Nerozpadá se, akorát játra trošku změní strukturu:-)

    Odpovědět

  • Roman  Vráb Roman Vráb(neregistrovaný)

    Milan P.: Milane,tlačenka by sa nemala mraziť lebo mráz rozruší sulz,a po rozmrazení sa rozpadáva... Aspoň ja mám takú skúsenosť. Roman z Oravy.;-)

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Zdravím Vás.
    To nemá chybu. Tlačenku také děláme, jen ji dáváme do salámových střev a pokud je tlačenky více, tak do mrazáku.Tlačenky jsou menší a rychleji se po rozmrazení spotřebují.
    Milan P.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Díky:-K Vidím, že podobně dělá spousta lidí :-)
    Bude třeba pořádně využít tohle zimní období.....venku je parádně chladno, v kuchyni "přeslazeno" od chystaného cukroví a nám si v lednici hoví kus plecka na domácí šunku...:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Lepší než z mrazáku nepochybně, zavařená si uchová chuť i texturu déle než mražená :yes:

    yanull: Tlačenkové rizoto jsem zkusila kdysi z nevědomosti, nesetkalo se s úspěchem. Raději to, co je pro studenou kuchyni, necpu do teplých jídel ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

  • yanull yanull(moderátorka)

    Toto je velmi dobrý nápad a tlačenka by šla mj. použít jako základ do rizota. Z tlačenky je moc dobré, zkuste ji a navíc je s ní rizoto velmi rychle hotové. Také jsme doma dělali při zabíjačce větší množství tlačenky a dával ji do mrazáku. Ovšem tu, která se takto uskladnila, jsme nevařili, dali ji do polovičního obalu a uvařili ji, až když na ni byla chuť. Pak byla znovu jako čerstvá.

    Odpovědět

  • casino casino

    Maso (a nejen maso) zavařuji po 300g v kónických masovkách s víčky na závit:-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Bych si i zakrojila<3:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zavařování tlačenky do sklenic zavařená tlačenka zavařovani tlačenky jak zavařit tlačenku jak uchovat tlačenku tlačenka do mrazáku zavarovani tlačenka tlačenka v mrazáku zavařovací sklenice na tlačenku tlačenka zavařování uchovani tlačenky salámová tlačenka domácí tlačenka do sklenice výroba mrazena tlačenka jak na tlačenku domácí tlačenka zavařená tlačenka zavařená zavarena domaci tlacenka zavařené tlačenky jak zavařovat tlačenku

Zapomněl/a jsem heslo