Babiččina cacarka neboli Zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: cca 1 hod hrnec Polévky 60 názorů

Suroviny

30 dkg klobásy s paprikou typu čabajka (lovecký salám, uzené)
1 velká cibule
3 lžíce sádla
50 dkg kysaného zelí (jeden pytlík, dávejte pozor, aby v něm byla také ta voda, je to důležité )
ocet podle potřeby
5 - 7 brambor podle velikosti
20 g mleté červené papriky sladké
(kdo má rád, přidá špetku pálivé papriky nebo malinko chilli)
majoránka
kmín , 4 bobkové listy a 4 nová koření
1 a více litrů silného vývaru z kostí nebo hovězí bujon (příp. masox)
Recept si zatím oblíbilo 71 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábejte, umyjte a nakrájejte na kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte na jemno. V hrnci rozehřejte sádlo, na něj nasypte kmín, pak přidejte cibulku a osmažte ji do sklovita, ne do hněda.

  2. Potom přidejte nakrájenou klobásu, přidejte sladkou papriku a zarestujte. Přidejte brambory, koření (nové a list) a zalijte vývarem a dolijte horkou vodou. Osolte a nechte vařit. Vezměte zelí v pytlíku a odstřihněte roh a vymačkejte šťávu do hrnečku. Bez sáčku vymačkej zelí nad kastrůlkem a pak zelí překrájej.

  3. Až brambory budou vařené, tak přidejte zelí i tu vodu, ale ne všechnu a pomalu vařte. Když je to všechno vařené, tak ochutnejte, přidejte maggi a určitě majoránku.

  4. Polévka by měla být dostatečně nakyslá, ale delikátně, a proto jestli je málo, tak přidejte ještě vodu ze zelí a případně něco octa. Polévku můžete, ale nemusíte zahustit.

Poznámka

Je to klasická polévka z Vysočiny, jak ji vařila moje babička a ani po letech nebylo potřeba ji nijak vylepšovat. Jo, a když ji vařím, tak se nic jiného nevaří a do večera je fuč, dělám jí 5 litrů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 488 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina cacarka neboli Zelnice skleněnka - prostě nejlepší na světě

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    nejsemzadnemaslo: Právě že je původní .Jediná změna je že babička dávala maso z uzených žeber. A zelí z vlastního sudu.

    Odpovědět

  • nejsemzadnemaslo nejsemzadnemaslo

    V čem byl původní recept jiný? Taky bych ji ráda udělala takovou, jakou si pamatuju =)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Právě doděláno a úžasná,moc chutna zatim dostane jen nejmepši a zbytek až dorazi ze školy,pro mě je to nebe v hubě děkuji

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Dobrá polévka, dík za připomenutí:-D:yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    atka49: Také koukám ,že nám to tu skřítci nějak vylepšily. Už mně to ani nebaví psát další recepty. :no:

    Odpovědět

  • atka49 atka49

    Tak tuhle polévku jsem již vařila několikrát,teď jsem se na ni chystala znova a moc mi chybí původní popis receptu.Ten byl tak skvělý jako ta polévka.Škoda té nové úpravy.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Zelňačku dělám víceméně stejně, jenom nedávám ocet, stačí lák ze zelí. Ještě přidávám 1 bobkový list a 1-2 stroužky česneku.

    Odpovědět

  • Eficka82 Eficka82

    Jinou už nevařím;-)

    Odpovědět

  • InFernet InFernet(neregistrovaný)

    Tak jsem ji dnes zkusil uvařit a vážení - to je opravdu dobrota. Kdo milujete polívčičky, určitě zkuste tuto. Díky za recept, brachu. :yes:

    Odpovědět

  • SKLAR SKLAR

    Výborná polévka,vůči receptu sem si nedovolil nic měnit.Kdybych jí zahustil,nebyla by skleněná.Použil sem lovečák,což bylo doporučeno.U mě 100 procent!Recept sem dal pan kuchař!:-K:-):-K:-)

    Odpovědět

  • lenulinka.or lenulinka.or

    Tak to je žrádlo :-))
    Díky za recept, babča jí dělala taky. Bohužel už mě ji nestihla naučit.

    Odpovědět

  • Mirk Mirk(neregistrovaný)

    Pane Alois to je basta az mi tecou sliny :-p

    Odpovědět

  • Ester71 Ester71

    Dnes jsem ji dělala poprvé a je vynikající :yes:

    Odpovědět

  • petr325 petr325

    Právě jsem ji dodělal a je vynikající! Mám ji cca 3 litry, ale jak tu píšete - dlouho nevydrží :-)

    Odpovědět

  • Veru Ovečka Veru Ovečka(neregistrovaná)

    už podle tohoto receptu vařím dva roky a vždy má veleúspěch :-O:-O:-O:-O:-O ......nebojte se uvařit 5 L hrnec ...stejně zmizne :-!:-!:-))

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: zelnice s klobásou zelnice babiccina zelnacka nejlepší zelňačka zelnice s klobasou recept cacarka polévka polévka cacarka zelnice recept červená zelnice červená zelnice s klobásou polevka zelnice polévka skleněnka zelnice polévka nejlepší zelňačka recept zelnice z kysaného zelí recept zelnice skleněnka polévka zelnice sklobasou luxusní zelnačka výborná zelňačka

Zapomněl/a jsem heslo