Suroviny
Porce: 3-4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 755 kJ / 419 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,73 g |
Tuky | 42,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 35 mg |
Sodík | 806 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 6,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Patizon oloupeme a vydlabeme z něj měkký vnitřek se semeny. Cibuli pokrájíme najemno a osmažíme lehce dozlatova na jemně pokrájeném špeku. Ke konci smažení cibule přidáme rozvonět i drcený kmín.
Krok 2: Řádně očištěný patizon nastrouháme na hrubém struhadle (velké slzy) a dáme k cibuli. Osolíme, přidáme cukr, cca 1,5 - 2 lžíce, vše dle vlastní chuti a množství patizonu. Vše promícháme a na mírném ohni krátce podusíme. Patizon není nutné podlévat, je měkký za chviličku a vystačí si tak s vlastní tekutinou. Po podušení doměkka (nerozdusit na kaši!), patizonové zelí okyselíme octem, dle vlastní chuti.
Krok 3: Podáváme všude tam, kde bychom jinak podávali klasické dušené zelí, tedy k pečenému, uzenému nebo dušenému masu...
Zveřejněno 26. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Moje poznámka
Dušené patizonové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q9p9
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 4 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 4 hodinami
Hermelínová pomazánka se šunkou a pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Pivní sekaná
Přidáno před 13 hodinami
Jahodový mixík
Přidáno před 14 hodinami
Jemné kynuté jahodové knedlíky
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina s jogurtem
Jitka Z před 5 minutami
Cibulová omáčka od babičky
curling3v před 1 hodinou
Krůtí nudličky v zakysané smetaně
Leni1970 před 1 hodinou
Koláč s rebarborou a tvarohem
Pavla P. před 1 hodinou
Kuře na paprice
kneblovaemma1 před 1 hodinou
Borůvkový koláč s tvarohem
Veronika_1 před 2 hodinami
Bublanina z kefíru
Beruna před 2 hodinami
Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
Kacenecka před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
Kacenecka před 3 hodinami
Langoše z jogurtu
Kacenecka před 3 hodinami
Suroviny:
patizon,
cibule,
špek uzený,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet
Komentáře (7)
Plněné patizony nedělám, neuspěl bych s nimi stejně, jako s plněnou cuketou. Pokrájenou, nastrouhanou, grilovanou... ji ale všichni jedí běžně a bez problémů
Jestli můžu nabídnout, zkus něco na tento způsob, trochu to chce přikrášlit bylinkami a třeba šunkou, nebo co si vymyslíš a s bramborem docela ňamka: PLNĚNÉ PATIZONY - z časopisu ZAHRÁDKÁŘ - 4 porce - 2 menší patisony nebo jiné tykve - kabačky nebo větší cukety), 25 g másla, 3 lžíce mouky, 30 ml mléka, 4 vejce, 1 šálek strouhaného sýra, 1 lžíce škrobu, pažitka, sůl, pepř. Celé patizony vaříme 30 minut v osolené vodě. Po vychladnutí seřízneme vršek plodů a lžící vydlabeme dužninu. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem a za stálého míchání 3 minuty povaříme. Sejmeme z plotny a mimo oheň vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr, jemně usekanou dužninu z patizonů, škrob, sůl a pepř. Nakonec vmícháme ušlehané bílky a vzniklou směsí naplníme patizony. Zapékáme 35 minut v troubě. Podáváme teplé.
Moc zdravím!
( Jen loupání toho létajícího talíře nepatří mezi oblíbené kratochvíle