Podmáslová omáčka na způsob Hodolanské

Suroviny

6 větších brambor
1 cibule
hrnek podmáslí
2-3 klobásy (podle velikosti)
5 vajec uvařených natvrdo
2 plné lžíce hladké mouky
cca 1000 -1200 ml vývaru nebo vody
malý kousek másla
5 kuliček nového koření
1 bobkový list
sůl + cukr

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory a klobásy na přiměřené kousky. Rozpustíme kousek másla nebo sádla a necháme klobásu pustit tuk. Přidáme cibuli a společně pár minut restujeme.

  2. Vše zalijeme vývarem a přidáme brambory s kořením. Vývaru dáme tak zároveň s bramborami a vaříme do poloměkka. V trošce vývaru dobře rozmícháme mouku a vlijeme k bramborám.

  3. Vaříme dalších asi 8-10 minut. Odereme trochu omáčky a smícháme s podmáslím. Podmáslí přidáme k bramborám s klobásou a společně pár minut povaříme

  4. Nakonec dochutíme cukrem, případně solí. Kdo chce, může zjemnit omáčku trochou smetany nebo kouskem másla, ale není to nutné. Přidáme nakrájené vejce a můžeme podávat.

  5. Tento recept vznikl ve spolupráci se . Online tam nakoupíte farmářské potraviny, čímž podpoříte lokální farmáře a výrobce a vychutnáte si opravdové jídlo.

Poznámka od kuchařky

Omáčka je díky podmáslí lehce nakyslá a není třeba ocet. Já jsem měla jemné podmáslí od farmářů, tak jsem nedávala ani smetanu. Měla jsem zbytek čerstvého kopru, tak jsem přidala, ale nemusí být.

Komentáře k receptu Podmáslová omáčka na způsob Hodolanské

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Eja57: Máš pravdu...opravím to a děkuji za milý komentář..:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Mám si kořeny severněji, ale "máčku" babička dělávala a já ji občas dělám taky, sice chutná jen mně, ale to nevadí... Asi co domácnost, to trochu různý recept...tohle s podmáslím se mi moc líbí:yes:, já dávám smetanu sladkou a zakysanku tak půl napůl...
    ( Jen bych asi umázla to čárku nad á...Hodolany jsou s krátkým a...teď už jsou myslím součást Olomouce, ale bývala to samostatná obec a "máčka" se jmenuje podle nich....)

    Odpovědět