Skořicový pletenec (Estonský kringel)

Suroviny 2 věnce

Těsto:
250 ml mléka
2 žloutky (nebo 1 vejce)
50 g rozpuštěného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli
600 g hladké mouky
40 g čerstvého droždí
náplň:
5-10 lžic cukru krupice
1-3 lžičky skořice
100 g změklého másla

Postup přípravy receptu

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.

  2. Pak ho vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.

  3. Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi tak na 40 x 30 cm.

  4. Těsto potřeme změklým máslem (ne rozehřátým, moc by teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.

  5. Pak jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.

  6. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 min na 180 °C horkovzduch a pak zmírníme na 150 °C a dopečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je dobře vypečený, krásně křupe.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Maminčiny recepty - Estonský kringel

Komentáře k receptu Skořicový pletenec (Estonský kringel)

  • Majkaa Majkaa

    Dělala jsem ho poprvé na Velikonoce a dopadlo to na 1, výborný recept:yes:

    Odpovědět

  • Gutwirtová Milada Gutwirtová Milada(neregistrovaná)

    Tak jsem dnes vytvořila luxusní ňamku z vašeho receptu. To nemá chybu děkuji za recept a budu sledovat zda pošlete další. Ráda zkouším nové věci ještě jednou děkuji.G.M.:-):yes:

    Odpovědět

  • berzina berzina(neregistrovaná)

    xalfons:..a byl V Y N I K A j Í C Í !!, nadýchaný, super,taky si ukládám recept ;-):yes:

    Odpovědět

  • xalfons xalfons(neregistrovaný)

    Právě jsem ho dopekla!K tomu Vašemu těstu chci říct, že je super! Dělala jsem kringely už dva, kdysi,ale ty těsta(každé bylo z jiného receptu)v syrovém stavu nebylo jako to Vaše,ty moje byli tuhé. S tímhle se mi krásně pracovalo i když jsem nedělala kringely jako takové, zkusila jsem změnu. Těsto jsem rozdělila na tři kusy, vyválela a každé nalnila něčím jiným: 1) mák s cukrem, 2)skořice s mandlemi 3) tvaroh s rozinkami. Smotala jsem je pak do sebe, do něčeho podobného jako kringel, ale těsta jsem nepůlila, posypala mandlemi. Jíst ho ještě nebudeme až zítra na Velikonoce, tak doufám, že bude všem chutnat?:-p

    Odpovědět

  • Ajska Ajska(neregistrovaná)

    Před chvilkou jsem ho vyndala z trouby, je výborný. Vůbec není suchý jak někdo dole psal. A protože u nás všichni milujeme skořici, doufám, že bude chutnat celé rodině.:-):yes:

    Odpovědět

  • moram moram(neregistrovaný)

    Suprový recept :yes::yes:
    Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná :-))
    Autorce receptu jen samá chvála :-K

    Odpovědět

  • janules janules(neregistrovaný)

    Včera jsem náhodou narazila na recept a dnes jsem pekla. Těsto umícháno v pekárně a kringel jsem pekla v remosce. A dokonce napoprve se mi povedl celkem obstojně vytvarovat. Výborný:yes:

    Odpovědět

  • moncicik moncicik

    Zajímavé a chuťově famózní!:yes:;-)

    Odpovědět

  • HelgaHedus HelgaHedus

    Nemá chybu! :yes: :-) Už ho peču podruhé za tři dny :-)) Tentokrát jsem si přidala plátky mandlí, dovoluji si přidat fotečku. :-8 :-) Díky za super recept ;-)

    Odpovědět

  • pekarpecehousky pekarpecehousky(neregistrovaný)

    Mě se recept líbí a chystám se ho udělat. Ovšem v určitém směru chápu zvědavce, který se ,bije' za správné názvy různých jídel, ale zrovna u kringelu je tak jasný jeho kulinářský koncept a i v Česku je podobný recept s mákem a říká se mu pletenec. I když vím, jak se jmenuje kringel správně, tak ,pletenec' bych opravdu s čistým svědomím ospravedlnil. Třeba minestrone pod názvem italská zeleninová polévka bych asi těžce nesl, ale takhle je to naprosto normální...

    Odpovědět

  • Silvia Silvia(neregistrovaná)

    vynikajúceeeeeeeee:-))

    Odpovědět

  • Gabriela Gabriela(neregistrovaná)

    Zdravim :-) je mi 16 let a tento recept jsem zkousela poprve a je uzasny! Dekuji za napad :-) :yes:

    Odpovědět

  • Chanellina35 Chanellina35

    Kde je skořice -je vždy pro nás ňamka, do tohoto pletence přidávám ještě nasekané pekanové ořechy. Fotečku přikládám :-)

    Odpovědět

  • Rychlonožková Rychlonožková(neregistrovaný)

    Vyzkoušeli jsme recept a mooc nám všem chutnal. Nenechte se odradit od těch superchytrých, kteří Vám to tu pohaní. Já jsem tento recept hledala dlouho, protože jsem nemohla přijít na nějaký rozumný název a popravdě pletenec mě napadlo rozhodně dřív, než "kringel" - to bych ten recept hledala asi do nekonečna, protože takové slovo by mne opravdu do vyhledávače na české recepty nenapadlo zadat.
    Takže za mne :yes: a držte se:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Hella: Moje kobylky nie sú náročné, zvládnu to...:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: skořicový kringel škořicovy věnec recept skořicový věnec kringel recept estonský kringel maminčiny recepty estonský kringel kringel estoňský tringel kynuty skoricovy venec kringl estonsky venec estonský kringel recept skořicový pletenec video pletenec tringel kringel brydova kynutý skořicový pletenec kringel z domácí pekárny skořicový tringel estonsky kringl