Stařenčiny šulánky se zelím

cathleen Kuchařka: cathleen

Bramborová jídla 6 názorů

Suroviny

bramborové těsto (nebo rovnou zbylé uvařené šulánky, šišky z bramborového těsta)
dušené kysané zelí
uzené maso (nebo uzený bůček)
sádlo
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso (uzený bůček) pokrájíme na kostičky. Zapékací mísu nebo menší pekáček vymažeme sádlem.

  2. V míse smícháme šulánky, maso a zelí a směs urovnáme do pekáče.
    (Pokud nepracujeme se zbylými šulánky, je třeba je z bramborového těsta nejprve uvařit. Většinou na to myslím při vaření bramborových knedlíků předem a připravím si a uvařím i nějaké šulánky.)

  3. Zapečeme v troubě při 180-200 °C, asi 30-45 minut (podle množství surovin v pekáčku), do červena.
    Pokud používám libové uzené maso, během pečení směs ještě pokapu rozpuštěným sádlem.

Poznámka

Je to spíš taková vzpomínka na naši stařenku (prababičku), kterou si jako malé děcko dobře pamatuji, když k nám jezdívala na návštěvu.

Na její zapékané šulánky dodnes vzpomíná můj...příbuzný (pro náš příbuzenský vztah název není, ale je to bratranec mé maminky) vždycky jen s láskou a popisuje, jak se jako malý těšil ze školy domů, až babička vytáhne z trouby voňavý pekáč s dočervena zapečenou směsí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Stařenčiny šulánky se zelím

  • Kvestr Kvestr

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    MamlajdaD, Anna Kocikova: děkuji vám, oběma <3 Ano, je to pro mě jak vzpomínka na prababičku, tak zároveň i výborné jídlo:-8 Naše pra- uměly i z mála udělat velikou dobrotu!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • MamlajdaD MamlajdaD

    :yes::yes::yes: Kdyby to šlo, dalabych spoustu bodíků!:-!:-! :-8;-):-K Mňááám!<3:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Eja57: ano :-8 musí to být úžasně voňavá vzpomínka! Prý - "už když stařenka vytahovala pekáč z trúby, nemohl jsem se dočkat".

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já ten pekáč ještě teď po letech vidím...u babičky...uzeného tam bylo pomálu ale bylo to táááák dobré.....:yes:

    Odpovědět