Jablečný ocet
Urodilo se vám hodně jablek a vy nevíte co s nimi? Připravte si domácí jablečný ocet, který se perfektně hodí do salátových zálivek, nebo marinád. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 46 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe).
Krok 2: Poté je přemístíme do 3,75 l sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj.
Krok 3: Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou.
Krok 4: Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Zveřejněno 21. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Moje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Nejnovější recepty
Cuketové placky s koprovým dipem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketové muffiny s citronem
Přidáno před 16 hodinami
Bulgur s restovaným lilkem, zeleninou a bylinkami
Přidáno před 18 hodinami
Houbová polévka s kroupami a koprem
Přidáno před 19 hodinami
Tatarská omáčka domácí
Přidáno před 21 hodinami
Proteinové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkové řezy II.
Quincey před 23 minutami
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
paprika1000 před 1 hodinou
Himaláje buchta
Amalka7 před 9 hodinami
Domácí lučina
hanazadrazilova před 9 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
poirotka před 10 hodinami
Šopský salát
radekfiala před 11 hodinami
Extra rychlé lívance
nickgurr.123 před 12 hodinami
Dopékané řízky
jakub@V před 13 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
jakub@V před 13 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 13 hodinami
Suroviny:
jablko,
voda kojenecká
Komentáře (3)
Jednou jsem lahev zakryla plátýnkem, dala do temné spíže (skříň na chodbě, ani teplo, ani zima) a zapomněla na ni. Když jsem ji za cca měsíc našla, ocet byl hotový, stačilo přecedit do lahve. Nesterilizuji, průběžně vyrábím zhruba 1/2 litrovky, stíhám spotřebovat.