Čočková polévka nejen na Nový rok

Suroviny

3 stroužky česneku
1 cibule
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
400 g velkozrnné čočky
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého černého pepře
250 ml sladké smetany 31%
200 g pikantní maďarské klobásy
vývar z uzeného masa
sůl, cukr, ocet dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přeberte, zbavte nečistot a propláchněte ji vodou. V hrnci na sádle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, krátce zarestujte, aby se rozvoněl, zasypte hladkou moukou, zamíchejte jíšku a vše zalijte vývarem z uzeného masa, přidejte čočku a koření. Sůl dejte podle potřeby a slanosti uzeného vývaru.

  2. Polévku vařte do změknutí čočky, dle potřeby přilévejte vývar, popř. vodu. Před koncem vaření přidejte klobásu pokrájenou na kolečka a chvíli povařte. Kolečka klobásy můžete před přidáním do polévky opéct. Chcete-li mít polévku hustší, přidejte do ní na malé kousky pokrájené vařené uzené maso.

  3. Na závěr přilijte do polévky smetanu. Dle potřeby dochuťte solí, cukrem a máte-li rádi kyselejší polévku, přidejte ocet.

Komentáře k receptu Čočková polévka nejen na Nový rok

K receptu nejsou žádné komentáře.