Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky podle Mišky Kuličky

Milujete pečení medových perníčků? Ta vůně je naprosto úžasná a vždy navodí vzpomínky na dětství a Vánoce. Perníčky podle tohoto receptu jsou hned měkoučké, pokud je nepřepečete, voňavé a nikdy jich není dost.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 8 min + 24-48 hodin v lednici

18 min (10 min příprava + 8 min tepelná úprava, + 24-48 hodin v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 961 kJ /
4 532 kcal
Bílkoviny93,82 g
Tuky116,78 g
Vláknina25,70 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 3,62 g
Sůl0,63 g
Sacharidy763,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky s cukrem prosejeme do velké mísy. Přidáme ostatní suroviny o pokojové teplotě. Vezmeme robota s „pádlem“ nebo mixér s hnětacími háky a vypracujeme hladké těsto. Krok 2: Nehněteme příliš dlouho, jinak by se perníčky během pečení nevzhledně vyboulily. Těsto může mírně lepit, ale po odležení se s ním bude pracovat krásně. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24-48 hodin odležet do lednice. Krok 3: Těsto vyndáme z lednice, krátce propracujeme a na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát vysoký asi 5 mm. Na podsypání používáme minimální množství mouky. Pokud budeme moučit příliš, zbytečně zahustíme těsto a perníčky budou suché a tvrdé. Krok 4: Z vyváleného těsta vykrojíme libovolné tvary, dáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C. Krok 5: Pečení je u perníčků nejvíce zrádné, jelikož každá trouba peče jinak a také záleží na velikosti tvarů (perníčky o velikosti 7 cm pečeme zhruba 7-8 minut). Vždy bychom na jednom plechu měli mít tvary zhruba stejně velké. Jakmile jsou perníčky zlatavé, vyndáme z trouby a hned potřeme rozkvedlaným vejcem (není to nutné, pokud je plánujeme máčet třeba do polevy).

TIP: Čím potírat perníčky po upečení

Zveřejněno 14. 12. 2021

Poznámka autorky MiskaKulicka

Pokud nemáte nebo nechcete použít žitnou mouku, klidně ji nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou nebo třeba pohankovou.

Perníčky skladuji v plastových vzduchotěsných dózách. Jsou hned měkké, ale časem mohou tvrdnout, nebo se podaří příliš upéct. Ale nebojte, stačí přidat jablíčko a perníčky změknou.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOmR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky podle Mišky Kuličky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MOmR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tyhle perníčky vypadají opravdu nádherně. Prosím Vás, jak se dělají ty polevy? A ty "cákance" jsou zlatou barvičkou nebo nějaký sprej? Mockrát děkuji😋

pavlina.simr: Moc děkuji 😚 Recept na polevu mám na svém profilu jako královská glazura. Cákance jsou z prachové zlaté barvy, kteroukoliv jsem rozmíchala v kapce vody a štětcem nacákala

MiskaKulicka: mockrát děkuji, mrknu se. Opravdu se mi moc líbí😋

Zajímavé zdobení:-K

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, cukr moučkový, máslo, med, vejce, koření do perníku, soda jedlá

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu