Újezdecký nadýchaný medovník
Medové řezy zpopularizovala kupovaná medem vonící sladkost. Doma vytvořený medovník je ale mnohonásobně chutnější. Přitom je jen zdánlivě složitý na přípravu. Zkuste! Sami zjistíte, že kupovat podobný moučník není potřeba.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 036 kJ / 7 179 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,08 g |
Tuky | 409,49 g |
Vláknina | 9,10 g |
Cholesterol | 2,20 g |
Sodík | 523 mg |
Sůl | 1,09 g |
Sacharidy | 786,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapneme na 180 °C. Formu širokou 33 cm, dlouhou 38 cm (nebo podobně velkou) vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Do mísy dáme celá vejce, krupicový cukr a ručním mixérem vyšleháme do pěny.
Do hrnku dáme máslo nakrájené na kostičky, med a na mírném plameni mícháme do rozpuštění. Pak přidáme sodu a šleháme, dokud směs hodně nevypění. Odstavíme z plotny a ve dvou dávkách vmícháme prosátou mouku, smíchanou s perníkovým kořením. Mícháme rychle, pak přidáme opět ve dvou dávkách ušlehaná vejce s cukrem. Ručním mixérem ušleháme hladké těsto, které není řídké ani husté. Krok 3: Hotové těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme stěrkou. Pečeme 15 minut. Špejlí zkusíme, jestli je upečený (špejle musí být suchá) a dáme vystydnout. Krok 4: 170 ml mléka nalijeme do hrnku a na mírném ohni zahříváme. Za stálého míchání přiléváme 80 ml mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku s vanilkovým cukrem. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a dáme do studena vychladnout. Krok 5: Zatím do mísy u robota dáme změklé máslo nakrájené na kostičky, moučkový cukr, rumovou tresť a vyšleháme do hladkého krému, do kterého po troškách přidáváme studenou kaši a chvíli ještě necháme šlehat. Krok 6: Studený plát vyklopíme na pečící papír. Pečící papír, na kterém jsme pekli, stáhneme. Nožem dokola celého plátu v půlce naznačíme rýhou polovinu výšky. Na plát položíme formu, kterou zatížíme. Ustřihneme dlouhou pevnou nit, kterou vložíme do rýhy. Pomalým tahem za oba konce nitě plát překrojíme. Oba vzniklé díly překrojíme ještě jednou v půlce šířky na dvě části. Všechny 4 pláty dáme na sebe a zarovnáme konce. Krok 7: První plát pomažeme krémem, přiložíme druhý plát, pomažeme a tak to uděláme s třetím i čtvrtým plátem. Krok 8: Vrch i boky namažeme také a posypeme odkrojenými kousky ze zarovnávání, které rozmixujeme v mixéru. Krok 9: Chvíli necháme proležet a můžeme podávat.
Do hrnku dáme máslo nakrájené na kostičky, med a na mírném plameni mícháme do rozpuštění. Pak přidáme sodu a šleháme, dokud směs hodně nevypění. Odstavíme z plotny a ve dvou dávkách vmícháme prosátou mouku, smíchanou s perníkovým kořením. Mícháme rychle, pak přidáme opět ve dvou dávkách ušlehaná vejce s cukrem. Ručním mixérem ušleháme hladké těsto, které není řídké ani husté. Krok 3: Hotové těsto nalijeme do formy, povrch uhladíme stěrkou. Pečeme 15 minut. Špejlí zkusíme, jestli je upečený (špejle musí být suchá) a dáme vystydnout. Krok 4: 170 ml mléka nalijeme do hrnku a na mírném ohni zahříváme. Za stálého míchání přiléváme 80 ml mléka, ve kterém jsme rozmíchali mouku s vanilkovým cukrem. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši zakryjeme fólií, aby se neudělal škraloup a dáme do studena vychladnout. Krok 5: Zatím do mísy u robota dáme změklé máslo nakrájené na kostičky, moučkový cukr, rumovou tresť a vyšleháme do hladkého krému, do kterého po troškách přidáváme studenou kaši a chvíli ještě necháme šlehat. Krok 6: Studený plát vyklopíme na pečící papír. Pečící papír, na kterém jsme pekli, stáhneme. Nožem dokola celého plátu v půlce naznačíme rýhou polovinu výšky. Na plát položíme formu, kterou zatížíme. Ustřihneme dlouhou pevnou nit, kterou vložíme do rýhy. Pomalým tahem za oba konce nitě plát překrojíme. Oba vzniklé díly překrojíme ještě jednou v půlce šířky na dvě části. Všechny 4 pláty dáme na sebe a zarovnáme konce. Krok 7: První plát pomažeme krémem, přiložíme druhý plát, pomažeme a tak to uděláme s třetím i čtvrtým plátem. Krok 8: Vrch i boky namažeme také a posypeme odkrojenými kousky ze zarovnávání, které rozmixujeme v mixéru. Krok 9: Chvíli necháme proležet a můžeme podávat.
Zveřejněno 2. 2. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Újezdecký nadýchaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6LqR
Moje poznámka
Újezdecký nadýchaný medovník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6LqR
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky v lepkavé omáčce s pak choi
Přidáno před 5 hodinami
Třešňová granita
Přidáno před 10 hodinami
Broskvový kompot
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové placičky s nivou
Přidáno před 15 hodinami
Starý jižanský recept na nakládané melounové slupky
Přidáno 29. 6. 2025 17:36
Naložený česnek v sádle
Přidáno 29. 6. 2025 17:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koláč s rebarborou a tvarohem
Lucie Hertlova před 1 hodinou
Řezy ORGASMUS
jaroslava.muckova61 před 5 hodinami
Vepřové srdce na smetaně
Sahula před 7 hodinami
Guláš z vepřového srdce a jater
Sahula před 7 hodinami
Křenová krkovička pečená s brambory
Sahula před 7 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
Werronika před 7 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Evculina84 před 8 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
loribert před 10 hodinami
Mrkvová bábovka
Misad před 11 hodinami
Suroviny:
máslo,
med,
soda jedlá,
mouka hladká,
koření do perníku,
vejce,
cukr krupice,
mléko,
mouka hladká,
cukr vanilkový,
máslo,
cukr moučkový,
tresť rumová
Komentáře (3)