Krémová chřestová sváteční polévka
Tato polévka vyžaduje delší a pracnější přípravu, odmění se nám ale za to skvělou chutí. Brambory a chřestové špalíčky zalité jemným chřestovým krémem podáváme posypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 947 kJ / 704 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,16 g |
| Tuky | 46,95 g |
| Vláknina | 3,60 g |
| Cholesterol | 149 mg |
| Sodík | 1,70 g |
| Sůl | 4,20 g |
| Sacharidy | 42,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve oloupeme a oškrábeme všechny stonky. Nejdříve odlomíme nebo seřízneme dřevnaté konce chřestu. Někdy to může být až ¼ stonku. Po odlomení (odříznutí) musí být na řezu svěží vzhled. Odřezky nevyhazujeme, ale odložíme, budeme je ještě potřebovat.
Krok 2: Škrabkou důkladně oškrábeme celé stonky, proto kupujeme silnější výhonky, jelikož z tenkých by toho moc nezbylo. Začínáme škrábat od špiček cca 1,5 cm pod špičkou. Je to vlastně květ a tento květ a část stonku 1,5–2 cm pod ním je nejchutnější a nejcennější část chřestu. Nelekáme se většího odpadu (nepřijde nazmar), ale je důležité zbavit stonky nerozskousatelných vláken, což oceníme při mixování, tuhá vlákna se nebudou namotávat na nože mixéru.
Krok 3: V osolené vodě uvaříme tři střední brambory nakrájené na menší kostky.
Krok 4: Blanšírování: Ve větším nízkém a širokém kastrolu přivedeme osolenou a bílým vínem a máslem ochucenou vodu k varu. Připravíme mísu s ledovou vodou. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme nanejvýš 3-5 minut a poté ihned vložíme do ledové vody a zchladíme, abychom přerušili vaření. Tím bude chřest křupavější a ponechá si krásnou bílou barvu (nezešedne). Blanšírujeme postupně a ne všechen chřest najednou, tím bude uvařený rovnoměrně a vyhneme se rozdílné tuhosti nebo měkkosti, ale také získáme chuťově chřestovější vývar. Proto vodu po blanšírování nevyléváme.
Krok 5: Do vývaru vložíme odřezky a slupky chřestu a povaříme dalších 5 minut. Poté scedíme a odložíme. Teď už je možné odřezky a slupky vyhodit.
Krok 6: Zchlazený, osušený, blanšírovaný chřest rozdělíme.
Na krémovou polévku budeme potřebovat 5 stonků a ostatní dáme do lednice a použijeme na jiné recepty. V lednici vydrží takto upravený chřest až 5 dní. Krok 7: Polévka: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z chřestu. Provaříme, přidáme polovinu brambor a čtyři stonky chřestu nakrájeného na cca 2 cm špalíčky, ze kterých jsme odřízli špičky. Tyto špičky a jeden stonek necháme jako vložku. Polévku prohřejeme s brambory a chřestem, rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka na krém. Zjemníme smetanou a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Krok 8: Servírujeme tak, že do talíře vložíme brambory, chřestové špalíčky, zalijeme krémem, ozdobíme špičkami chřestu a posypeme pažitkou nebo petrželkou.
Na krémovou polévku budeme potřebovat 5 stonků a ostatní dáme do lednice a použijeme na jiné recepty. V lednici vydrží takto upravený chřest až 5 dní. Krok 7: Polévka: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z chřestu. Provaříme, přidáme polovinu brambor a čtyři stonky chřestu nakrájeného na cca 2 cm špalíčky, ze kterých jsme odřízli špičky. Tyto špičky a jeden stonek necháme jako vložku. Polévku prohřejeme s brambory a chřestem, rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka na krém. Zjemníme smetanou a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Krok 8: Servírujeme tak, že do talíře vložíme brambory, chřestové špalíčky, zalijeme krémem, ozdobíme špičkami chřestu a posypeme pažitkou nebo petrželkou.
Zveřejněno 7. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krémová chřestová sváteční polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGqq
Moje poznámka
Krémová chřestová sváteční polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGqq
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 23 minutami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 4 minutami
Langoše z Maďarska
nomia před 18 minutami
Buchta Rafaelo
Thebes před 26 minutami
Domácí vánočka
JanaPav před 1 hodinou
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 1 hodinou
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 12 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 13 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 13 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 14 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 15 hodinami
Suroviny:
chřest bíly,
brambory,
voda,
smetana na vaření,
víno bílé,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
ořech muškátový,
pažitka
Komentáře (1)