Jednohubky - inspirace
Hodnocení receptu je
5,0
(5×)
Pro možnost hodnocení se prosím přihlašte
Doba přípravy
135 min
Doba přípravy: 90 min
Doba tepelné úpravy: 45 min
135 min
(90 min
příprava + 45 min
tepelná úprava)
Postup přípravy
Jednohubky - minikarbanátky.
Mleté maso připravíme jako na klasické karbanátky. Uděláme malé kuličky, vyskládáme na plech na pečicí papír a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Čtvereček chleba pomažeme hořčicí, položíme plátek kyselé okurky a na okurku kuličku minikarbántku, zafixujeme párátkem.
Co dělat, aby se pečicí papír nekroutil
Jednohubky - s kornoutkem salámu.
Na kolečka rohlíku namažeme pomazánku podle vlastní chuti, já použila česnekovo-tvarohovou. Kolečka salámu (podle schuti Herkules, Poličan, Vysočina apod.) nařízneme od středu ke kraji, smotáme kornoutek a položíme na pomazánku, ozdobíme kouskem kyselé okurky.
Jednohubky - aspikové minibábovičky.
Nejdříve připravíme vložku do báboviček. Uvaříme jednu mrkev pokud možno širší, abychom mohli vykrojit vykrajovátkem hvězdičku. Kdo nemá rád mrkev, může hvězdičku vykrojit z plátkového sýra. Dále nakrájíme nadrobno plátek šunky, plátek sýra a kyselou okurku. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku. Místo vody ale použijeme nálev z okurek. Začínáme plnit formičky. Já použila silikonové formičky na košíčky. Kdo nemá, lze použít jiné nebo formu na muffiny, kterou však musíme vyložit potravinovou fólií, abychom mohli bábovičky vyjmout, u silikonových to není potřeba. Na dno každé formičky dáme jednu nebo dvě lžičky želatiny, aby bylo pokryté dno a necháme ztuhnout v lednici. Trvá to cca 10 minut. Na želatinu položíme hvězdičku mrkve (nebo sýra) a opět přidáme lžičku želatiny a dáme opět ztuhnout. Po ztuhnutí již vložíme ostatní ingredience, tj. šunku, sýr, hrášek, okurku. Vložíme tak, aby bylo naplněno cca 3-5 mm od vrchního okraje. Pak po lžičkách doplníme želatinu až po vrch a dáme ztuhnout. Přibližně za hodinku až dvě (já nechala dvě) můžeme bábovičky vyjmout a podávat.
Želé, agar, želatina - jak pracovat s různými druhy zahušťovadel
Jednohubky - s hroznovým vínem.
Jednoduše namažeme kolečka rohlíku pomazánkou kterou máme rádi a na ni položíme polovinu kuličky hroznového vína.
Jednohubky - paštičky s listového těsta.
Použila jsem hotový plát listového těsta. Budeme potřebovat kulaté vykrajovátka, větší a menší. Na jednu paštičku vykrojíme z těsta tři kolečka, jedno plné jako dno a dvě, kterým vykrojíme střed. Plné kolečko propícháme vidličkou a okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, na něj opatrně položíme první vykrojené kolečko, které také pomažeme vejcem a položíme druhé vykrojené kolečko a pomažeme vejcem. Pozor, abychom nepomazali vejcem boky taštičky, "nevyskočila" by. Přeneseme na plech na pečicí papír, uděláme další a tak pokračujeme. Dáme péct do přehřáté trouby na 200 °C a hlídáme. Až zrůžoví a vyskočí vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí paštičky naplníme buď vyšlehanou paštikou nebo šunkovou pěnou, nebo salámovou pomazánkou. Lze použít i vyšlehaná niva, chutím se meze nekladou. Ozdobíme dle vlastní fantazie, já použila kolečko cherry rajčátka, špalíčky okurky a kousek plátkového sýra. Také hezky vypadá snítka petrželky, pažitky nebo kopru.
Listové těsto - výroba , pečení a využití
Jednohubky - s kaviárem.
Kolečka rohlíku namažeme máslem, opravdu jen máslem. Jak jsem byla poučena častými konzumenty kaviáru, nepoužít nic jiného než máslo. Na máslo dáme lžičku kaviáru. Použila jsem pravý kaviár. Pokud máme imitaci červeného a černého, dáme oba, bude to vypadat efektně.
Další variantou kaviárových jednohubek jsou kaviárová vejce. Natvrdo uvařená vejce rozkrojíme napůl, oblou stranu malinko seřízneme, aby se nám vejce nekoulelo, na vejce dáme lžičku kaviáru a servírujeme.
Jednohubky - s lososovým krémem a olivou.
Použila jsem lososový krém v tubě s ozdobnou špičkou. Na kolečka rohlíku nastříkáme krém a ozdobíme celou olivou.
Jednohubky - s klobásou a cherry rajčátkem.
Kolečka rohlíku namažeme česnekovou pomazánkou a na ni položíme kolečko klobásky (šunkové, paprikové, kdo má co rád), přidáme cherry rajčátko a zafixujeme párátkem
Jednohubky - sýr s hroznovým vínem.
Bloček sýra rozkrájíme na kostky cca 1x1 cm a ozdobíme kuličkami hroznového vína
Jednohubky - s lososem.
Kolečka rohlíku namažeme sýrem žervé, může být bez příchuti nebo s příchutí bylinek. Na žervé naaranžujeme kousky plátků uzeného lososa, ozdobíme kouskem salátové okurky a snítkou kopru. Druhou variantou je, položit lososové plátky přímo na plátek salátové okurky.
Silvestrovské pohoštění: Co jíst a pít na oslavách konce roku?
Poznámka autorky receptu
Neuvádím gramáž ani počet kusů, záleží na tom, pro kolik osob pohoštění budete tvořit. Já dělala pouze po dvě osoby, takže od každého druhu cca 6-8 ks, tj. minimální množství. Každý rok dělám jiné jednohubky, takže budu mé další nápady postupně přidávat.
Nahlásit chybu v receptu
Naše edice
Zvýhodněné balíčky
Koupit
Recept ještě nebyl hodnocen
4,7
Bibinka
60 min
Nejnovější recepty
Více
Přidáno 30. 3. 2023 19:58
Přidáno 30. 3. 2023 19:26
Přidáno 30. 3. 2023 13:02
Přidáno 30. 3. 2023 09:42
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Suroviny:
těsto listové ,
rohlík ,
chléb ,
pomazánka česneková ,
pomazánka ,
krém ,
máslo ,
sýr plátkový ,
sýr ,
sýr žervé ,
losos uzený ,
salám ,
klobása ,
maso mleté ,
olivy ,
rajče cherry ,
víno hroznové ,
okurky sterilované ,
okurka salátová ,
lák okurkový ,
mrkev ,
hrášek sterilovaný ,
bylinky zelené ,
hořčice ,
kaviár ,
vejce ,
želatina
Jednohubky - inspirace
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G66x8
2 názory