Langoše z Maďarska

tejaja Kuchařka: tejaja

Doba přípravy: 60 minút + kysnutie 4 - 6 porcí Bezmasá jídla 35 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
125 g kysané smetany
1/2 kostky droždí
špetka cukru
1/2 KL jedlé sody
sůl
olej
Na potření:
olej
česnek
sůl
Na posypání:
nastrouhaný sýr
kečup
tatarka
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, zvyšku mlieka, smotany, sódy, soli a kvásku si pripravíme cesto a odložíme ho na 1 hodinu do chladničky.

  2. Potom z cesta vyformujeme bochníčky, ktoré necháme kysnúť ešte 20 minút.

  3. Každý bochníček rukami roztiahneme do kruhu (v strede musí byť cesto tenké, na okraji hrubšie). Langoše musia byť veľké, s priemerom okolo 20 cm (maďarské langoše nemôžu byť malé, robia sa veľké). Na dostatočnom množstve oleja vyprážame langoše z oboch strán (musia plávať).

  4. Potrieme cesnakom rozotreným so soľou a trochou oleja. Na to môžeme posypať syr, postriekať kečup alebo tatarskú omáčku.

  5. V mikrotenovom sáčku možno cesto skladovať v chladničke až týždeň.

Poznámka

Receptov na langoše je tu dosť, prešla som všetky, ale langoše s takouto kombináciou surovín tu nie sú.

Recept mám priamo z Maďarska a langoše sú skutočne vynikajúce.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 916 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Langoše z Maďarska

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: Díky, zase som múdrejšia. Podplamenníky poznám, robili sa aj u nás. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    tejaja: A potom je tu "kenyérlángos = langalló" = slovenský podplameník, tenké chlebové cesto sa obloží - napr. smotanou, cibuľou, slaninou, klobásou, syrom a pod. pečie v peci na chlieb. (A už sa blížime k pizze.) Aj na sladko pre deti. Lángoše aj langalló sa podávali na raňajky, kým nebol upečený čerstvý chlieb. Dnes sa pečú v Maďarsku v stánkoch rýchleho občerstenia, na kúpaliskách, na jarmokoch a pod.
    Naše kuchyne sú veľmi prepletené, aj Maďari pečú napr. trdelníky ako svoj tradičný koláč. Či to Skaličania vedia, netuším.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: Magduška ďakujem za info, históriu okolo langošov som nevedela. ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tieto lángoše poznám, robievali sme ich kedysi doma, naozaj cesto vydrží viac dní v chladničke, dá sa postupne odoberať a smažiť podľa potreby.
    K samotným lángošom - pôvodne sa piekli z chlebového cesta pri pečení chleba, ešte keď nebol chlieb upečený. Vykysnuté kúsky cesta sa roztiahli a smažili na masti. To bol pôvodný starý lángoš. (Láng = plameň, maďarčinu ovládam veľmi dobre.) Neskôr vznikli nové verzie, napr. aj táto.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    jemmy: Nenechám. :-) Viem, čo som napísala. Každý langoš sa potiera cesnakom s olejom alebo cesnakovou vodou. Niekto ostane pri tom, niekto si dá kečup, syr, tatarku...recept je skutočne od panej z Maďarska. Viete, u nás v Košiciach sú pozostatky kvázi Maďarov, tiež sa všetci bijú do pŕs, že sú Maďari, a keď prídu skutoční Maďari z Maďarska, tak sa s nimi nedohovoria. :-)

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    Tejaja nenechte se vyvest z miry.Mam Vase recepty moc rada a jeste me nezklamaly.Je zde same kladne hodneceni,vsem chutnalo.A mezi nama,moje holka si naplaca kecup i tatarku a strasne ji to chutna.Drive jsem je taky tak bastila:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Palika Palika

    Marcelo - máte pravdu, to není langos.
    tejaja - nevím kde jste byla, ale rozhodně tento myšmaš má daleko do langose a rozhodně na něj nepatří tatarka. Ano, je věcí každého co si na to napatlá, ale receptura je jen jedna ... A neříkejte, že svíčková se nedělá jen jedním způsobem. Je prostě jen jedna svíčková a vše ostatní co se tomu podobá je jen např. alá svíčková nebo nepravá svíčková ...
    Jsem Maďar, vařím originál maďarské recepty, které jsem mi diktovala babička (je mi 55 let) a recepty, které mi chybí si neustále opisuji od mamky ... Pokud si nejsem něčím jistý, píšu si přímo ke zdroji, do Maďarska a vím, že dostanu jen a jen originály a ne žádné náhražky ...
    To bych si mohl dát na škodovku znak Mercedesu a říkat, že jezdím v Mercedesu ...

    Odpovědět

  • Jiři Adler Jiři Adler(neregistrovaný)

    marcela: :yes: Máte pravdu jen u nás se to patla až je to k ničemu... Fuuuj. Prašné vím o čem mluvíte. Od Vás je LANGOŠ !

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    marcela: Predstavte si, že recept je priamo z Maďarska. Že sa potiera cesnakom, v recepte je, a čo si na to kto dá, je jeho vec a chuť. A nájdete aj v Maďarsku kečup, aj tatarku, je to vec každého. Ani v Čechách sa nerobí sviečková jediným možným spôsobom, pravý, nepravý neexistuje. Maďarsko je veľké, aj tam sú krajové zvyklosti a rozdierly. My máme Maďarsko za rohom, cca 20 min autom, nepotrebujeme ani na dovču ísť, Maďarov je tu veľa. Aj tých pochádzajúcich z Maďarska, ktorí sa tam narodili. :-p

    Odpovědět

  • Mária Mária(neregistrovaná)

    Mám rovnaký recept. Duplovanú dávku na 25 bochníkov. Potieram mlieko+kečup+cesnakom. Tiež dobré.

    Odpovědět

  • marcela marcela(neregistrovaná)

    To nejsou originální.Žádná soda a žádný olej do těsta.A hlavně v Maďarsku,je potírají česnekovou vodou,ještě horké.Navrch kysanou smetanu a uzený strouhaný sýr.Jenom u nás je patláme kečupem a co nejhorší někdo i tatarkou.:-((Byla jsem kdysi dávno na dovče a tam jsem získala pravý recept na langoše.:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    chocolate: Ďakujem, som rada, že ti chutia. ;-):-8 Recept mám od susedky, ktorá pochádza od Debrecenu.;-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Opet musim pochvalit, Terezky recept je u nas stalici skoro pet let.
    A jsou bezkonkurencni:yes:.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Jeden z nejlepších receptu na langose, občas experimentuju s jinými a pak se pokorne vratim k tomuto :) zkousela jsem i s jogurtem a dnes s crème fraîche, ale testo je pak zbytecne mastne :) Mela jsem jit radsi do obchodu koupit obyčejnou zakysanou smetanu.

    Odpovědět

  • Alla Alla(neregistrovaná)

    už jich dělám poněkolikáté a pokaždé se povedou..dělala i jiné,ale to není vončo :-8 právě to mám dané v pekárně :-D sice mě lákají i jené recepty,ale osvědčený recept vždy zvýtězí ;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: langoše pravé domácí langoše madarske langose madarský langoš langoše z tvarohu langoše recept langoše po madarsku slovenské langoše langoše z madarska originál langoše langos original pravé langoše prave madarske langose recept langoše original madarske langose recept pravé madarske langoše original langoš langos pravé langoše recept recept na langoše

Zapomněl/a jsem heslo