Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémová chřestová sváteční polévka

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Tato polévka vyžaduje delší a pracnější přípravu, odmění se nám ale za to skvělou chutí. Brambory a chřestové špalíčky zalité jemným chřestovým krémem podáváme posypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 947 kJ /
704 kcal
Bílkoviny10,16 g
Tuky46,95 g
Vláknina3,60 g
Cholesterol 149 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy42,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve oloupeme a oškrábeme všechny stonky. Nejdříve odlomíme nebo seřízneme dřevnaté konce chřestu. Někdy to může být až ¼ stonku. Po odlomení (odříznutí) musí být na řezu svěží vzhled. Odřezky nevyhazujeme, ale odložíme, budeme je ještě potřebovat. Krok 2: Škrabkou důkladně oškrábeme celé stonky, proto kupujeme silnější výhonky, jelikož z tenkých by toho moc nezbylo. Začínáme škrábat od špiček cca 1,5 cm pod špičkou. Je to vlastně květ a tento květ a část stonku 1,5–2 cm pod ním je nejchutnější a nejcennější část chřestu. Nelekáme se většího odpadu (nepřijde nazmar), ale je důležité zbavit stonky nerozskousatelných vláken, což oceníme při mixování, tuhá vlákna se nebudou namotávat na nože mixéru. Krok 3: V osolené vodě uvaříme tři střední brambory nakrájené na menší kostky. Krok 4: Blanšírování: Ve větším nízkém a širokém kastrolu přivedeme osolenou a bílým vínem a máslem ochucenou vodu k varu. Připravíme mísu s ledovou vodou. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme nanejvýš 3-5 minut a poté ihned vložíme do ledové vody a zchladíme, abychom přerušili vaření. Tím bude chřest křupavější a ponechá si krásnou bílou barvu (nezešedne). Blanšírujeme postupně a ne všechen chřest najednou, tím bude uvařený rovnoměrně a vyhneme se rozdílné tuhosti nebo měkkosti, ale také získáme chuťově chřestovější vývar. Proto vodu po blanšírování nevyléváme. Krok 5: Do vývaru vložíme odřezky a slupky chřestu a povaříme dalších 5 minut. Poté scedíme a odložíme. Teď už je možné odřezky a slupky vyhodit. Krok 6: Zchlazený, osušený, blanšírovaný chřest rozdělíme.
Na krémovou polévku budeme potřebovat 5 stonků a ostatní dáme do lednice a použijeme na jiné recepty. V lednici vydrží takto upravený chřest až 5 dní. Krok 7: Polévka: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z chřestu. Provaříme, přidáme polovinu brambor a čtyři stonky chřestu nakrájeného na cca 2 cm špalíčky, ze kterých jsme odřízli špičky. Tyto špičky a jeden stonek necháme jako vložku. Polévku prohřejeme s brambory a chřestem, rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka na krém. Zjemníme smetanou a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Krok 8: Servírujeme tak, že do talíře vložíme brambory, chřestové špalíčky, zalijeme krémem, ozdobíme špičkami chřestu a posypeme pažitkou nebo petrželkou.

TIP: Chřest - nejlepší recepty

Zveřejněno 7. 1. 2023

Poznámka autorky Miru63

Dnes budeme pracovat s bílým chřestem. Ideálně ihned po nákupu, i v případě, že chřest máme v plánu použít v jiný den, chřest ihned zpracujeme a připravíme k další úpravě.

Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se vyvážel do celého světa? Byl oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Důkazem slávy českého chřestu je i jeho název. Všechny evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos. Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krémová chřestová sváteční polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGqq

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krémová chřestová sváteční polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGqq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chřest bíly, brambory, voda, smetana na vaření, víno bílé, máslo, mouka hladká, sůl, ořech muškátový, pažitka

Přidat fotografie receptu