Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Kvásek Lievito Madre je původní italský, pšeničný kvas, který se hodí na hutná sladká nebo chlebová těsta. Velice dobře se s ním pracuje a pečivo s ním má zvláštní specifickou příchuť. Jak si tento kvásek pořídit, najdete na webu.

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ciglerová

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min Bez doby krmení kvásku + 3.40 hod kynutí těsta

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava, Bez doby krmení kvásku + 3.40 hod kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 837 kJ /
2 351 kcal
Bílkoviny64,77 g
Tuky39,13 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 6,46 g
Sůl16,00 g
Sacharidy423,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi 6-8 hodin předem si nakrmíme kvásek (40 g kvásku, 40 g vody, 80 g hladké mouky). Krok 2: 100 g nakynutého kvásku pořádně rozmícháme ve vodě a necháme 10 minut odpočívat. Přidáme všechny mouky a jen zlehka promícháme, necháme 20 minut odpočívat. Pak přidáme vše ostatní a pořádně promísíme. (Já v robotu na stupeň 2 asi 2x po 2 minutách.) Krok 3: Poté si namočíme ruce (těsto pak nelepí), vytáhneme těsto z mísy a jen tak v rukách ponatahujeme a stáčíme do kuličky, vložíme zpět do mísy, přikryjeme aby těsto neosychalo (tento postup opakujeme 3x po 20 minutách).
Těsto musí zvětšit objem na dvojnásobek.
Nakonec těsto stočíme do pomoučené ošatky a necháme zakryté 2 hodiny kynout (můžeme nechat kynout i v lednici do rána). Opět musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Do trouby si dáme na 270 °C předehřát zapékací mísu.
Na pečicí papír si vyklopíme nakynutý chlebík, nakrojíme po délce (nebo více krátkých řezů) aby mohla pára ven a chleba nepuknul.
I s pečicím papírem, přeneseme do rozpálené zapékací mísy. Krok 5: Prvních 15 minut pečeme zakrytý na 270 °C, pak 25 minut na 190 °C stále zakrytý, nakonec odkrytý na 190 °C 10 minut.
Že je chleba správně upečený poznáme tak, že se nám krásně nafoukl a když na něj zespodu poklepeme, má krásně dutý zvuk.
Krájíme úplně vychladnutý.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle čerstvé

Zveřejněno 10. 9. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr8jl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kr8jl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Lucie-K: Jsem ráda, že Vám chutná.

Chléb je výborný 👍😋😋

zuzanecka101286: Dobrý den, i bez sádla je chleba dobrý.
Můžete přidat pol. lžíci oleje nebo zakysané smetany, občas přidám i pivo :-)

Dobrý den, když nemám sádlo,nevadí, že ho vynechám? Nezmění to strukturu nebo chuť chleba? Děkuji

zuzanecka101286: Dobrý den, chleba se povede i bez sádla, ale na chuť to určitě vliv má, ale ne výraznou.

:-)<3:yes::yes: vypadá velmi dobře a určitě i tak chutná :-K

Suroviny:
kvásek, voda, mouka polohrubá, mouka hladká, mouka žitná, sůl, kmín celý, sádlo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu