Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Kvásek Lievito Madre je původní italský, pšeničný kvas, který se hodí na hutná sladká nebo chlebová těsta. Velice dobře se s ním pracuje a pečivo s ním má zvláštní specifickou příchuť. Jak si tento kvásek pořídit, najdete na webu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 837 kJ / 2 351 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,77 g |
Tuky | 39,13 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 27 mg |
Sodík | 6,46 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 423,97 g |
Postup přípravy
Těsto musí zvětšit objem na dvojnásobek.
Nakonec těsto stočíme do pomoučené ošatky a necháme zakryté 2 hodiny kynout (můžeme nechat kynout i v lednici do rána). Opět musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Do trouby si dáme na 270 °C předehřát zapékací mísu.
Na pečicí papír si vyklopíme nakynutý chlebík, nakrojíme po délce (nebo více krátkých řezů) aby mohla pára ven a chleba nepuknul.
I s pečicím papírem, přeneseme do rozpálené zapékací mísy. Krok 5: Prvních 15 minut pečeme zakrytý na 270 °C, pak 25 minut na 190 °C stále zakrytý, nakonec odkrytý na 190 °C 10 minut.
Že je chleba správně upečený poznáme tak, že se nám krásně nafoukl a když na něj zespodu poklepeme, má krásně dutý zvuk.
Krájíme úplně vychladnutý.
Zveřejněno 10. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kr8jl
Moje poznámka
Chleba z Lievito Madre (LM) kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kr8jl
Nejnovější recepty
Krůtí roláda s okurkou
Přidáno před 10 hodinami
Smažený květák v těstíčku s nivou
Přidáno před 16 hodinami
Krokety ze zbylého vařeného masa a zeleniny
Přidáno před 18 hodinami
Borůvkový tunel
Přidáno před 19 hodinami
Dlabaný jablečný dortík
Přidáno před 19 hodinami
Křehký koláč s mákem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý koláč se švestkami a tvarohem
hoskova před 1 hodinou
Kořeněná černá čočka s mrkví
Praevka před 1 hodinou
Salát Coleslaw
Kajkajak před 9 hodinami
Babiččina žemlovka s jablky a bez rozinek
Standa67 před 16 hodinami
Cuketová buchta
Janet.P před 16 hodinami
Jednoduché punčové řezy
AdyCha před 17 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
krrkk před 18 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
nelinka62 před 19 hodinami
Drožďová polévka
Kajkajak před 19 hodinami
Pórková polévka
MichalRaby před 20 hodinami
Suroviny:
kvásek,
voda,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mouka žitná,
sůl,
kmín celý,
sádlo
Komentáře (7)
Můžete přidat pol. lžíci oleje nebo zakysané smetany, občas přidám i pivo