Jednoduchý lehký dort
Tyto lahodné zákusky jsou nejčastěji připravované z čerstvého ovoce, např. v jahodové sezoně. Je ale možné si je dopřávat celoročně z kompotovaného ovoce, např. s mandarinkami, ananasem, višněmi nebo meruňkami či broskvemi.
Suroviny pro 8 kusů
8 porcí
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 356 kJ / 2 236 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,57 g |
Tuky | 66,37 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 683 mg |
Sodík | 433 mg |
Sůl | 1,30 g |
Sacharidy | 330,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu si vymažeme a vysypeme moukou či strouhaným kokosem. Troubu včas vyhřejeme na 180 °C.
Krok 2: Dvě vejce a půl hrnku cukru vyšleháme do světlé pěny. Do pěny přišleháme rozpuštěnou heru a postupně přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko.
Krok 3: Do připravené formy vlijeme těsto a vložíme do trouby rozpálené na cca 180 °C. Pečeme do zlatova asi 20 minut.
Krok 4: Korpus necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky. Opatrně přišleháme tvaroh a dle chuti dosladíme.
Krok 5: Studený korpus potřeme šlehačkovým krémem. Na krém poskládáme libovolné ovoce, lze zvolit čerstvé i kompotované.
Krok 6: V kastrůlku si dle návodu na obalu připravíme želatinu (použila jsem jen 1/2 balíčku). Pokud jsme zvolili kompotované ovoce, šťávu můžeme použít na přípravu želé. Ještě teplou želatinu rovnoměrně rozlejeme na ovoce a celý dort dáme řádné vychladit.
Zveřejněno 19. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchý lehký dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERqJY
Moje poznámka
Jednoduchý lehký dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERqJY
Nejnovější recepty
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 11 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 15 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 17 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampionovo-bramborová polévka
xSarka před 4 minutami
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 9 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 12 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 13 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 13 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 13 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 13 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 14 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
prášek do pečiva,
tuk hera,
vejce,
mléko,
tvaroh,
smetana ke šlehání,
cukr moučkový,
olej,
mouka,
ovoce,
želatina
Komentáře (2)