Čokoládový dort pro zajíčky
Nádherným velikonočním chlebíčkem můžete podarovat malé koledníky nebo jím pohostit sváteční návštěvu. Příprava je složitejší, je potřeba upéct rovnou dva druhy těsta a pečlivě dodržet postup, ale výsledný moučník je tak roztomilý, že za tu námahu to opravdu stojí.
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 2: Ušleháme 2 vejce, 125 g krupicového cukru a 5 lžic horké vody s oranžovým barvivem. Polohrubou mouku promícháme s 1 lžičkou kypřicího prášku a lehce vmícháme do pěny.
Krok 3: Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy o velikosti 25x20 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Zda je korpus upečený zjistíme špejlí. Zapíchneme ji do korpusu a pokud je po vytažení suchá, je korpus hotový. Upečený korpus necháme zchladnout a vyklopíme.
Krok 4: Z kartonu vystřihneme trojúhelníkový tvar připomínající mrkev. Pomocí této šablony vykrájíme z vychladlého korpusu malé mrkve.
Krok 5: Formu na biskupský chlebíček důkladně vymažeme máslem a spodní část vysypeme hrubou moukou. Vykrájené mrkve vložíme doprostřed formy a vytvoříme řádek. Výška mrkví by měla sahat do poloviny výšky formy. Formu včetně obsahu vložíme na hodinu do mrazáku a mrkve necháme zmrazit.
Krok 6: V misce smícháme moučkový cukr, sušené mléko, 5 g másla, med a 1 lžičku vody se zeleným barvivem. Nejprve lžící, později rukama zpracujeme hmotu do konzistence modelíny. Vyválíme ji a vykrájíme lístečky.
Krok 7: Zbývajících 5 vajec vyšleháme se 160 g krupicového cukru. Hladkou mouku promícháme se 3 lžícemi kakaa a zbylým kypřicím práškem do (3/4 sáčku). Moučnou směs lehce vmícháme do vaječné pěny.
Krok 8: Formu vyjmeme z mrazáku a kakaové těsto nalijeme přes zmrzlé mrkve tak, aby bylo rovnoměrně po obou stranách.
Krok 9: Na nízký plech položíme několikrát přeložený pečicí papír, nebo alobal. Navrch umístíme formu s těstem a vše vložíme do mírně předehřáté trouby (160 °C). Na dno trouby položíme kastrůlek s vodou. Pečeme asi 40 - 45 minut. Špejlí opět vyzkoušíme, zda je korpus dobře propečený.
Krok 10: Upečený dort vyklopíme, necháme zchladnout a tence potřeme zavařeninou.
Krok 11: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a 45 g másla. Přidáme 1 lžíci kakaa, 1 lžíci moučkového cukru a umícháme hladkou polevu, kterou vychladlý dort potřeme.
Krok 12: Zbylou polevu opět zahřejeme, vmícháme rum a tolik smetany, aby vznikla krásně hustá ganache. Ganache ozdobně naneseme na horní část dortu a posypeme rozdrobenými sušenkami. Nakonec dort dozdobíme připravenými lístečky a můžeme podávat.
Zveřejněno 16. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort pro zajíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBOV
Moje poznámka
Čokoládový dort pro zajíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wBOV
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 17 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 3 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 19 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 21 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 23 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
mléko sušené,
máslo,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
kakao,
med,
potravinářské barvivo zelené,
sušenky kakaové,
rum,
mouka hladká,
máslo,
zavařenina rybízová
Komentáře (1)