Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové výpečky pánů z Hradce

Receptů na výpečky existuje spousta, ale tento trochu pracnější postup vás odmění dokonale opečeným povrchem a uvnitř měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku. Výpečky pánů z Hradce si skvěle rozumí s knedlíkem, zelím a vychlazeným pivem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

radekhk radekhk

Středně náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 120 min

145 min (25 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Večer předem nakrájíme maso na kostky o hraně 3 cm, ty osolíme, přidáme kmín a jednu cibuli nakrájenou na hodně drobno. Vmasírujeme do masa a dáme do uzavíratelné nádoby do lednice. Krok 2: Druhý den vyndáme maso z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty, mezitím si nakrájíme zbylé dvě cibule na měsíčky a česnek nahrubo podrtíme a překrájíme. Krok 3: Ideálně do litinového pekáče dáme maso s celým obsahem krabičky a za občasného míchání počkáme, až pustí tuk. V případě plece dáme nejdřív rozpustit sádlo a na něm opečeme maso. Krok 4: Maso dáme stranou a na tuk vysypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme česnek a po jeho rozvonění vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo. Krok 5: Zapneme troubu na 140 °C, pekáč do ní dáme nezakrytý a hodinu věnujeme přípravě přílohy. Krok 6: Po hodině maso promícháme a podle potřeby přidáme pár lžic vody. Maso se má vypékat, nikdy dusit. Za dalších zhruba 40 minut zvýšíme teplotu na 190 °C a už hlídáme a častěji podléváme, ale vždy jen dvě tři lžíce, aby se to nezačalo připalovat. Krok 7: Po dosažení hnědočervené barvy máme hotovo - cibule a česnek pod masem by měly mít světle hnědou barvu a výrazně vonět. Krok 8: Servírujeme se zelím, knedlíkem a vychlazeným pivem, nebo s čím libo.

TIP: Jak udělat dušené zelí

Zveřejněno 26. 6. 2025

Poznámka autora radekhk

Výpečků , Vrabčáků a já nevím jakých variací na tohle skvělé zimní jídlo je tu habakuk - já ho dělám takhle.. O trošku delší postup se vám ale odmění na povrchu opečeným , ale uvnitř měkkým masem jako dort

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové výpečky pánů z Hradce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkXr2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové výpečky pánů z Hradce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkXr2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
bůček, cibule, česnek český, sádlo vepřové, voda, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu