Vepřové výpečky pánů z Hradce
Receptů na výpečky existuje spousta, ale tento trochu pracnější postup vás odmění dokonale opečeným povrchem a uvnitř měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku. Výpečky pánů z Hradce si skvěle rozumí s knedlíkem, zelím a vychlazeným pivem.
Postup přípravy
Krok 1: Večer předem nakrájíme maso na kostky o hraně 3 cm, ty osolíme, přidáme kmín a jednu cibuli nakrájenou na hodně drobno. Vmasírujeme do masa a dáme do uzavíratelné nádoby do lednice.
Krok 2: Druhý den vyndáme maso z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty, mezitím si nakrájíme zbylé dvě cibule na měsíčky a česnek nahrubo podrtíme a překrájíme.
Krok 3: Ideálně do litinového pekáče dáme maso s celým obsahem krabičky a za občasného míchání počkáme, až pustí tuk. V případě plece dáme nejdřív rozpustit sádlo a na něm opečeme maso.
Krok 4: Maso dáme stranou a na tuk vysypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme česnek a po jeho rozvonění vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo.
Krok 5: Zapneme troubu na 140 °C, pekáč do ní dáme nezakrytý a hodinu věnujeme přípravě přílohy.
Krok 6: Po hodině maso promícháme a podle potřeby přidáme pár lžic vody. Maso se má vypékat, nikdy dusit. Za dalších zhruba 40 minut zvýšíme teplotu na 190 °C a už hlídáme a častěji podléváme, ale vždy jen dvě tři lžíce, aby se to nezačalo připalovat.
Krok 7: Po dosažení hnědočervené barvy máme hotovo - cibule a česnek pod masem by měly mít světle hnědou barvu a výrazně vonět.
Krok 8: Servírujeme se zelím, knedlíkem a vychlazeným pivem, nebo s čím libo.
Zveřejněno 26. 6. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Moje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Nejnovější recepty
Grilovaná cuketa s parmskou šunkou
Přidáno před 3 hodinami
Šťavnatý McChicken burger
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička s olivami, nivou a smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Koutníkovská pomazánka s tuňákem
Přidáno 13. 8. 2025 13:48:03
Chilli corne carne po Koutnicku
Přidáno 13. 8. 2025 13:27:02
Hruškové tiramisu
Přidáno 13. 8. 2025 11:00:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pangas v česneku a bylinkách
Jitka488 před 18 minutami
Přesnídávka jablečná
SidiJita před 48 minutami
Paprika se sýrem pečená
Ivana64 před 50 minutami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Marek Gloser před 2 hodinami
Brambory pečené v horkovzdušné fritéze
kimlo před 4 hodinami
Zapečený kapr s bramborama a rajčaty
limosek před 4 hodinami
Omáčka nejen na špagety
Merylas před 5 hodinami
Polévka z kadeřávku a mrkve
janickajan před 5 hodinami
Linecký rybízový koláč pod sněhem
Milaxxx před 5 hodinami
Loštický řízek
Slavista62 před 6 hodinami
Suroviny:
bůček,
cibule,
česnek český,
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (3)