Angreštový kompot
Angreštový kompot je perfektní způsob, jak si uchovat chuť letního ovoce na pozdější měsíce. Mírně nakyslý angrešt v jemně sladkém nálevu osvěží a skvěle doplní dezerty, kaše nebo i klasické buchty. Příprava kompotu není nijak složitá.
Postup přípravy
Krok 1: Angrešt obereme, propíchneme jehlou a namočíme asi na 5 minut do vařící vody. Pak scedíme a propláchneme studenou vodou.
Krok 2: Vodu svaříme s cukrem a kůrou, přidáme angrešt a asi 5 minut povaříme. Potom vyndáme kůru a kompot před podáváním uložíme v chladničce.
Krok 3: Pokud jej chceme uchovat déle, syrový omytý angrešt naskládáme do sklenic těsně pod okraj a zalijeme nálevem z vody, cukru a kůry (kůru po svaření vyndáme). Nálev dáme jen do 3/4 sklenice, protože ovoce pustí šťávu.
Krok 4: Okraj sklenice pečlivě otřeme čistou utěrkou, zavíčkujeme a položíme na plech s vyšším okrajem (pekáč) pokrytý utěrkou a zalitý asi 1 l vody. Sklenice se nesmí dotýkat sebe navzájem ani plechu.
Krok 5: Sterilujeme při 180 °C se zapnutým pouze spodním ohřevem asi 30 minut od bodu varu (voda v pekáči a sklenicích se perlí a bublinkuje).
Krok 6: Kompot necháme chvilku stát, pak obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně zchladnout. Skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 15. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Angreštový kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZGR
Moje poznámka
Angreštový kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZGR
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 4 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 4 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 4 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 4 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 4 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 4 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 55 minutami
Meruňkový koláč s drobenkou
zackovam před 1 hodinou
Pomazánka z červené řepy na způsob tataráku
dvinsky před 1 hodinou
Kuře na paprice s hráškem
Aknytsirk před 2 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Sonisko před 3 hodinami
Cukeťák na plechu
Kacenka1981 před 3 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
veeronica12 před 4 hodinami
Růžičky s tvarohovou náplní
Mizera před 4 hodinami
Meruňkový koláč z tvarohového těsta
malipi před 5 hodinami
Linecký koláč s marmeládou
Okina před 5 hodinami
Suroviny:
angrešt,
voda,
cukr krystal,
kůra pomerančová,
kůra citronová
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.