Melounový džem
Melounový džem z bílé dužiny překvapí svou jemnou chutí se svěžím nádechem citrusů a zázvoru. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek melounu a vytvořit originální pochoutku, která potěší na pečivu i v jogurtu. Uchovejte si kus léta ve skleničce.
Postup přípravy
Krok 1: Meloun rozkrájíme a dobře vykrájíme červenou část. Opatrně odstraníme zelenou slupku. Na džem použijeme bílou dužinu. Ideální je meloun s širší bílou dužinou.
Krok 2: Dužinu nakrájíme na kostky, zvážíme a namočíme do 5 l vody promíchané s limetkovou šťávou na 12-18 h.
Krok 3: Pak dužinu opláchneme a ještě v čisté vodě necháme asi dvě hodiny stát.
Krok 4: Dužinu scedíme a vložíme do vařící vody a vaříme, až změkne. Opět scedíme.
Krok 5: Cukr, 2 l vody, citronovou šťávu, sůl a zázvor vaříme, až je cukr rozpuštění cukru.
Krok 6: Do sirupu vložíme melounové kostky a vaříme, až se zredukuje sirup a směs zhoustne.
Krok 7: Plníme do čistých sklenic, které otočíme dnem vzhůru. Džem skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 28. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Moje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Nejnovější recepty
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 20 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 9 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 10 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 10 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 10 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 11 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 11 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 12 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 13 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 15 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 15 hodinami
Suroviny:
meloun,
voda,
šťáva limetková,
cukr krupice,
sůl,
šťáva citronová,
zázvor čerstvý
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.