Melounový džem
Melounový džem z bílé dužiny překvapí svou jemnou chutí se svěžím nádechem citrusů a zázvoru. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek melounu a vytvořit originální pochoutku, která potěší na pečivu i v jogurtu. Uchovejte si kus léta ve skleničce.
Postup přípravy
Krok 1: Meloun rozkrájíme a dobře vykrájíme červenou část. Opatrně odstraníme zelenou slupku. Na džem použijeme bílou dužinu. Ideální je meloun s širší bílou dužinou.
Krok 2: Dužinu nakrájíme na kostky, zvážíme a namočíme do 5 l vody promíchané s limetkovou šťávou na 12-18 h.
Krok 3: Pak dužinu opláchneme a ještě v čisté vodě necháme asi dvě hodiny stát.
Krok 4: Dužinu scedíme a vložíme do vařící vody a vaříme, až změkne. Opět scedíme.
Krok 5: Cukr, 2 l vody, citronovou šťávu, sůl a zázvor vaříme, až je cukr rozpuštění cukru.
Krok 6: Do sirupu vložíme melounové kostky a vaříme, až se zredukuje sirup a směs zhoustne.
Krok 7: Plníme do čistých sklenic, které otočíme dnem vzhůru. Džem skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 28. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Moje poznámka
Melounový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkpZL
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 4 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 6 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 8 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 12 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka
Eva_H před 15 minutami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 2 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 3 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 3 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 4 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 5 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 5 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 6 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 6 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 6 hodinami
Suroviny:
meloun,
voda,
šťáva limetková,
cukr krupice,
sůl,
šťáva citronová,
zázvor čerstvý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.