Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cheesecake podle Míši Landové

I když se příprava tohoto dortíku může zdát zdlouhavá, určitě stojí za to se do něj pustit. Poctivý domácí cheesecake inspirovaný receptem Míši Landové je vyhlášeným dezertem a dokonalou tečkou za slavnostním obědem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marianna.Va

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru 23 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na náplň vyndáme v předstihu z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 3: Sušenky nadrtíme nebo rozmixujeme v sekáčku, smícháme s cukrem a rozpuštěným máslem. Směs přesypeme do formy a pomocí lžíce vytvarujeme dno a okraje. Hotový korpus na chvíli odložíme do lednice. Krok 4: V míse prošleháme sýr, cukr a mouku. Postupně zašleháme vejce, smetanu a přidáme vanilkový extrakt a citronový olej (nebo nastrouhanou citronovou kůru). Šleháme na nižší výkon, aby se do směsi nedostalo moc vzduchu. Dort by mohl popraskat. Krok 5: Náplň nalijeme na sušenkový základ, položíme na plech (zachytí případnou tekutinu, která by mohla při pečení vytékat z formy) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme nejprve 15 minut na 180 °C, poté snížíme teplotu na 120 °C a pečeme dalších 60–90 minut, až je cheesecake pevný, ale uprostřed se ještě trochu třese. Krok 6: Cheesecake vyjmeme z trouby. V misce smícháme zakysanou smetanu, cukr a vanilku a vzniklou polevu opatrně nalijeme na cheesecake. Lehce rozetřeme a dort vrátíme zpět do trouby. Pečeme dalších 15 minut, troubu vypneme, dvířka pootevřeme a cheesecake necháme uvnitř další čtvrthodinku chladnout. Krok 7: Po 15 minutách vyndáme cheesecake z trouby a ostrým nožem objedeme vnitřní boky formy. Díky tomu cheesecake během chladnutí nepopraská. Krok 8: Dort necháme vychladnout na pokojovou teplotu a uložíme do lednice (nejlépe přes noc), aby pořádně ztuhnul. Krok 9: Cheesecake můžeme dozdobit oblíbenou ovocnou polevou, třeba z manga. Krok 10: Želatinu namočíme do studené vody a necháme pár minut nabobtnat. Krok 11: Mezitím umyjeme mango, nakrájíme ho a odstraníme slupku. Dužinu rozmixujeme ponorným mixérem na pyré, osladíme podle chuti a chuť doladíme trochou citronové šťávy. Krok 12: Asi 1/3 pyré zahřejeme v malém hrnci téměř k varu. Stáhneme z plotny a přidáme vymačkané plátky želatiny. Důkladně promícháme, až se želatina rozpustí, a smícháme se zbylými 2/3 pyré. Krok 13: Takto připravenou polevu nalijeme na cheesecake a necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Dále dort dozdobíme podle fantazie, třeba jahodami a lyofilizovanými malinami.

TIP: Jak připravit nepečený lotus cheesecake

Zveřejněno 2. 9. 2025

Poznámka autora Marianna.Va

Zdroj: Víkendové pečení, recept upraven – výsledný dort navíc dozdoben polevou

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cheesecake podle Míši Landové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31Erx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cheesecake podle Míši Landové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31Erx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
sušenky, cukr krupice, máslo, sýr měkký tavený, cukr krupice, mouka hladká, vejce, smetana ke šlehání, extrakt vanilkový, olej citronový, smetana zakysaná, cukr krupice, extrakt vanilkový, mango, šťáva citronová, želatina, cukr krupice

Přidat fotografie receptu