Housky, bulky, rohlíky pro začátečníky
Když dojde pečivo, není nic jednoduššího než si upéct domácí. Snadné housky, rohlíky nebo jiné pečivo zvládnete připravit během chvilky, i pokud jste začátečníci. Stačí zadělat jednoduché těsto, vytvarovat do oblíbených tvarů a upéct.
Postup přípravy
Krok 1: Do hrníčku s vlažnou vodou vysypeme pytlík droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme chvilku stát.
Krok 2: Ve vhodné míse smícháme hladkou mouku, hrubou mouku, sůl, přidáme olej, perlivou vodu a vlažnou vodu s droždím a cukrem.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto a necháme alespoň půl hodiny kynout pod utěrkou.
Krok 4: Vejce rozklepneme a rozšleháme s mlékem.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na části a podle potřeby vytvarujeme (rohlíky, housky, pletýnky, bulky, preclíky).
Krok 6: Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme na plechu ještě 10–20 minut dokynout.
Krok 7: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Krok 8: Nakynuté pečivo potřeme vejcem s mlékem a posypeme zvolenou posypkou.
Krok 9: Vložíme do trouby a pečeme 10–15 minut dozlatova (každá trouba peče jinak).
Krok 10: Po upečení necháme alespoň 10 minut vychladnout.
Zveřejněno 24. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Housky, bulky, rohlíky pro začátečníky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2L6r
Moje poznámka
Housky, bulky, rohlíky pro začátečníky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v2L6r
Nejnovější recepty
Máslové hvězdičky
Přidáno před 1 hodinou
Chia pudink à la cheesecake
Přidáno před 3 hodinami
Chia pudink à la dýňový koláč
Přidáno před 3 hodinami
Girasoli s kozím sýrem, karamelizovanou cibulí a smetanovou omáčkou.
Přidáno před 3 hodinami
Vosí hnízda s ořechy
Přidáno před 12 hodinami
Housky, bulky, rohlíky pro začátečníky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá mrkvová polévka s játrovým drobením
brtna před 1 hodinou
Domácí chleba z trouby
punderwood199 před 3 hodinami
Česneková polévka s pohankou
Hypnos před 5 hodinami
Nakládaný česnek v oleji
AjkaS před 13 hodinami
Cikánský řízek
anavob před 15 hodinami
Vepřové kostky po Znojemsku
Slavista62 před 15 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
veronika_straka před 15 hodinami
Ukrajinské (rychlé) kysané zelí
Mayovka před 16 hodinami
Chleba s vejcem
magdalenka před 16 hodinami
Vaječný řízek
magdalenka před 16 hodinami
Suroviny:
droždí sušené,
voda,
cukr krupice,
mouka hladká,
mouka hrubá,
sůl,
olej,
voda perlivá,
vejce,
mléko,
kmín celý,
mák,
semínka sezamová
Komentáře (4)
Původní recept je 200ml vlažné vody, ale v poznámce má tchýně že dává 100 a 100 prý je to lepší. Asi léta praxe