Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka pro začátečníky od Marjánky

Vánočka, stejně jako cukroví, neodmyslitelně patří k Vánocům. Receptů na tento pletený moučník existuje mnoho, ale tato varianta osloví ty, kteří nemají rádi mandle a rozinky a dávají přednost vlašským ořechům.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

mannakro

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby odstátí surovin a kynutí těsta

135 min (70 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby odstátí surovin a kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Veškeré suroviny, kromě mléka, necháme na lince ustát na pokojovou teplotu. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Krok 2: Všechny suroviny vsypeme do mísy robotu včetně sušeného droždí tak, aby citrónová šťáva byla na jedné straně a vejce na druhé straně mísy. Krok 3: Použijeme hnětací hák a na nejnižší stupeň necháme míchat asi 15 minut. Správně vypracované těsto se nelepí na stěny mísy. Krok 4: Mísu přikryjeme víkem, potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme asi 90 minut kynout na teplém místě. Během kynutí dvakrát vařečkou krátce propracujeme. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí upleteme vánočku a na plechu přikryjeme zlehka zcela potravinovou fólií, aby neosychala a necháme kynout ještě 50 minut. Krok 6: Asi 15 minut před dokynutím zapneme troubu na 200 °C a máme-li, zapneme horký vzduch. Krok 7: Po dokynutí zapícháme do vánočky z vrchu 5 špejlí, aby udržela tvar, potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící mléka a 1/2 lžičky moučkového cukru. Krok 8: Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jimi povrch vánočky. Krok 9: Vánočku vložíme do trouby a pečeme asi 7 minut s horkým vzduchem na 200 °C. Pak vypneme horký vzduch a troubu ztlumíme na 165 °C. Přiklopíme "stříškou" z pečicího papíru a takto pečeme ještě 55-60 minut. Propečení vánočky zkoušíme pomocí špejle. Krok 10: Vánočku malém rendlíku nebo mikrovlnné troubě rozehřejeme kousek másla a přilijeme trochu rumu dle chuti. Krok 11: Asi 10 minut před dopečením vytáhneme zapíchané špejle, potřeme rychle máslem s rumem a vrátíme zpět do trouby. Papírem už nezakrýváme. Krok 12: Po dopečení stáhneme vánočku i s papírem na mřížku, aby se odspodu nezapařila, přikryjeme "stříškou" z pečicího papíru. Krok 13: Takto necháme na teplém místě zcela vychladnout (minimálně 1,5-2 hodiny). Tím zajistíme, aby se nesrazila a neklesla. Krok 14: Následně podle chuti pocukrujeme a teprve můžeme krájet.

TIP: Tajemství nejlepší vánočky - tipy a rady

Zveřejněno 5. 12. 2025

Poznámka autorky mannakro

Mísu s těstem dávám do utěrky a zabalím do deky, aby mělo dostatek tepla na kynutí.

Vánočku pletu dle návodu na Youtube: Kuchařka pro dceru - Jak se plete vánočka.

Doma preferujeme zdobení vlašskými ořechy. Mandle ani rozinky nám tak nechutnají.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka pro začátečníky od Marjánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6Wjr

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka pro začátečníky od Marjánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6Wjr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, žloutek, vejce, droždí sušené, máslo, sádlo, mléko, rum, šťáva citronová, citron, ořech muškátový, ořechy vlašské, máslo, rum

Přidat fotografie receptu