Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka s Nutellou

Vánočka by neměla na štědrovečerním stole chybět, co ji ale ještě trochu vylepšit? Třeba náplní z Nutelly, mandlí a rozinek. Příprava vyžaduje trochu zručnosti, ale trpělivost a námaha se vám odvděčí skvělou chutí a spokojeností všech u stolu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Handour Handour

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min + 80 minut kynutí

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, + 80 minut kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout (asi 15 minut). Krok 2: Do mísy dáme prosátou mouku, kvásek, zbytek cukru, žloutky, olej, sůl, vanilku, citronovou kůru a mléko (přidáváme postupně). Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 8 částí. Sedm jich rozválíme na úzké pruhy o délce 30–35 cm, potřeme je Nutellou, posypeme mandlovými lupínky, rozinkami a stočíme je do rolády. Kraje i konce rolád (válečků) dobře utěsníme. Poslední díl těsta rozdělíme na 2 části a také je rozválíme na pruhy o něco delší než předchozích 7 dílů. Potřeme je Nutellou, posypeme mandlemi, rozinkami a stočíme do tenkých rolád. Malou hrst mandlí ponecháme na závěrečné posypání vánočky. Krok 4: Ze 4 válečků upleteme spodní patro vánočky. Oba konce dobře spojíme. Dále upleteme cop ze 3 válečků. Ve spodním díle uděláme na středu po celé délce dlaní prohlubeň a do ní položíme díl ze 3 válečků. Poslední patro upleteme ze 2 tenkých, delších rolád. Opět dlaní vytvoříme prohlubeň na položení předchozího patra a konce podstrčíme na obou stranách až pod spodní díl. Krok 5: Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Vykynutou vánočku potřeme prošlehaným vejcem a posypeme zbytkem mandlových lupínků. Krok 8: Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10–15 minut. Poté teplotu snížíme na 165 °C a vánočku dopečeme dozlatova asi 25–35 minut. Při dopékání můžeme vánočku podle potřeby přikrýt pečicím papírem.

TIP: Jak připravit domácí nutellu

Zveřejněno 14. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka s Nutellou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2LW8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vánočka s Nutellou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2LW8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr krystal, mléko, žloutek, olej, sůl, droždí, vanilka mletá, kůra citronová, nutella, rozinky, lupínky mandlové, vejce

Přidat fotografie receptu