Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vajíčkový salát podle ČSN

Receptů na vajíčkový salát je nespočet, ale podle norem ČSN existuje pouze jeden pravý. Z několika základních ingrediencí připravíte lahodný pokrm, který chutná o to víc, když si jej dáte s čerstvým pečivem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

dedektonik

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby odležení v lednici

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory varného typu A uvaříme ve vodě ve slupce. Poté necháme zchladnout a oloupeme. Následně brambory nakrájíme na kostky asi 1 cm. Krok 2: Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Vejce natvrdo nakrájíme na osminky, ne drobněji. Krok 3: Cibuli očistíme. Cibuli i okurky nakrájíme nadrobno. Krok 4: Základní směs: V hlubší nádobě smícháme majonézu, okurky, cibuli a hořčici. Majonézu volíme spíše tekutější (viz Poznámka). Krok 5: Do mísy se základní směsí přidáme nejprve nakrájené brambory. Poté promícháme a dochutíme solí (25 g nebo podle chuti). Krok 6: Teprve na závěr přidáme do směsi na osminky pokrájená vejce. Krok 7: Hotový salát necháme uležet v lednici pár hodin a potom konzumujeme obvykle s houskami.

TIP: Vajíčkové saláty - oblíbené recepty

Zveřejněno 16. 12. 2025

Poznámka autora dedektonik

Konzistence majonézy je důležitá pro celkový výsledek. Nesmí být tuhá, spíše tekutější. Doporučuji vlastní majonézu, nebo její směs s prodávanou.

Recept je dle ČSN 50151 z roku 1976.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vajíčkový salát podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yK6Y

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vajíčkový salát podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5yK6Y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Tento salát miluju. Připomíná mi mládí. A navíc, sousedi po něm můžou utlouct. Tak mi dají i vajca domácí a je to pohoda pro nás všechny.

Tento salát byl v závodní kantýně třetí nejoblíbenější, po vlašáku, pařížíáku. Kluci si ho kupovali po 20 dkg, můj šéf ho miloval a pos 250g na svačinu nešel. Oproti vlašáku je trochu těžší na vlastní domácí výrobu pouze díky konzistenci majonézy. Ta musela být trochu tekutější, než je dnes ve skleničkách. Ale to si jistě každý konzument doladí sám.

Suroviny:
vejce, majonéza, brambory, okurky sterilované, cibule, hořčice plnotučná, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu