Babiččina vánočka
Vánočka patří k neodmyslitelným symbolům českých Vánoc a její vůně dokáže navodit pravou sváteční atmosféru a nejspolehlivější recepty jsou ty od našich babiček. Nadýchané kynuté těsto s ořechy a kandovaným ovocem je klasikou, která se peče po generace.
Postup přípravy
Krok 1: Do trošky vlažného mléka z odměřeného množství přidáme lžíci cukru lžíci mouky a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky, sůl, zbylé mléko a kvásek.
Krok 3: Vymícháme těsto, do kterého postupně přidáváme olej (nebo rozpuštěné máslo), rum, strouhanou citronovou kůru, ořechy a kandované ovoce.
Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta uděláme dva bochánky, z každého rukama vyválíme silnější váleček, který nakrájíme na 9 stejných dílů, ze kterých rozválíme jednotlivé prameny vánočky.
Krok 6: Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů provlékáním krajních pramenů se středovými. Střední díl upleteme ze tří pramenů a horní ze dvou.
Krok 7: Vánočku sestavíme tak, že do spodního dílu uděláme dlaní prohlubeň, na kterou položíme střední díl. Opět uděláme prohlubeň dlaní a navrch přeneseme horní díl.
Krok 8: Upletenou vánočku přeneseme na připravený plech, ozdobíme ořechy a můžeme ji na čtyřech místech zpevnit propíchnutím špejlí, aby se během pečení nerozjela. Vánočku necháme ještě 30-45 minut kynout.
Krok 9: Troubu včas předehřejeme na 190 ˛°C.
Krok 10: Vánočku pečeme při 190 °C zhruba 5 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme 45 minut.
Krok 11: Pokud povrch vánočky začne příliš hnědnout, položíme na ni kousek alobalu. Vychladlou vánočku pocukrujeme.
Zveřejněno 21. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkVy4
Moje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkVy4
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 7 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 12 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 10 minutami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 21 minutami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 43 minutami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 45 minutami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 52 minutami
Sekaná pečeně
bobnak před 2 hodinami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 3 hodinami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 3 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 3 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krystal,
sůl,
citron,
mléko,
droždí čerstvé,
olej,
cukr vanilkový,
rum,
ořechy,
ovoce kandované,
cukr moučkový
Komentáře (1)