Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina vánočka

Vánočka patří k neodmyslitelným symbolům českých Vánoc a její vůně dokáže navodit pravou sváteční atmosféru a nejspolehlivější recepty jsou ty od našich babiček. Nadýchané kynuté těsto s ořechy a kandovaným ovocem je klasikou, která se peče po generace.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 50 min

180 min (130 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do trošky vlažného mléka z odměřeného množství přidáme lžíci cukru lžíci mouky a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Do mísy prosejeme hladkou a polohrubou mouku. Přidáme cukr, vanilkový cukr, žloutky, sůl, zbylé mléko a kvásek. Krok 3: Vymícháme těsto, do kterého postupně přidáváme olej (nebo rozpuštěné máslo), rum, strouhanou citronovou kůru, ořechy a kandované ovoce. Krok 4: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta uděláme dva bochánky, z každého rukama vyválíme silnější váleček, který nakrájíme na 9 stejných dílů, ze kterých rozválíme jednotlivé prameny vánočky. Krok 6: Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů provlékáním krajních pramenů se středovými. Střední díl upleteme ze tří pramenů a horní ze dvou. Krok 7: Vánočku sestavíme tak, že do spodního dílu uděláme dlaní prohlubeň, na kterou položíme střední díl. Opět uděláme prohlubeň dlaní a navrch přeneseme horní díl. Krok 8: Upletenou vánočku přeneseme na připravený plech, ozdobíme ořechy a můžeme ji na čtyřech místech zpevnit propíchnutím špejlí, aby se během pečení nerozjela. Vánočku necháme ještě 30-45 minut kynout. Krok 9: Troubu včas předehřejeme na 190 ˛°C. Krok 10: Vánočku pečeme při 190 °C zhruba 5 minut, pak teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme 45 minut. Krok 11: Pokud povrch vánočky začne příliš hnědnout, položíme na ni kousek alobalu. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

TIP: Vánočka z kuchyně našich babiček - rady a tipy

Zveřejněno 21. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Babiččina vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVy4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Babiččina vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkVy4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krystal, sůl, citron, mléko, droždí čerstvé, olej, cukr vanilkový, rum, ořechy, ovoce kandované, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu