Nejoblíbenější recepty s mákem

MÁK je nejen krásná pozdně jarní rostlina, ale také plodina, která je v naší kuchyni velmi oblíbená. Kolem máku koluje mnoho historických faktů, bájí a spojitostí. Například ve starověkém Egyptě byl mák spojován se spánkem, smrtí i plodností. Ve středověku pak byl hojně využíván v lidovém léčitelství a v novodobé historii je pak červený květ máku symbolem vzpomínky na padlé vojáky, zejména v Británii a Kanadě.
Na co je zdravý mák?
Rostlina máku se vyznačuje červenými, bílými, růžovými a občas i fialovými okvětními lístky. Samotná drobná modrá, bílá a šedá semínka najdeme ukrytá v tobolce. Pěstování této plodiny ve velkém je přísně kontrolováno. Makovina totiž patří mezi opioidy a lze z ní vyrobit i omamné látky. U nás je pak nejběžnější pěstování právě potravinářského máku, který se vyznačuje nízkým obsahem opiátů.
Co se týká kuchyně, mák se u nás konzumuje mletý, uvolní tak více chuti a živin. U nás patří mezi tradiční suroviny hlavně ve sladké kuchyni. Nejčastěji jej používáme jako základ do náplní buchet, koláčů, závinů. Zrníčka slouží jako posyp tradičních makovek, tedy loupáků. Oblíbené jsou taky makovce, buchty, které jsou často bez mouky, kterou nahradí právě mák. Prospěšné pro naše zdraví jsou také lisované oleje a makové mléko.
A proč je mák prospěšný? Je to hlavně pro jeho vysoký obsah vápníku, který podporuje růst kostí a zubů. Mák je také zdrojem zdravých tuků, který napomáhá snížit cholesterol. Vláknina obsažená v semínkách zase podporuje trávení a napomáhá správné funkci střev. No a nakonec taky ono známé uspávání, ale není to až tak, jako v pohádkách. Mák má spíše uklidňující účinky, obsahuje totiž potřebný hořčík a některé alkaloidy, které mohou být nápomocné při nespavosti.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Přečtěte si Zobrazit více