Pracny z bílého máku Retro
Recept ještě nebyl hodnocenNa vál prosijeme mouku s cukrem, rozdrobíme do nich tuk a přidáme mák. Těsto rychle spojíme, aby nevyprýštil tuk a utvoříme váleček. Krájíme z něho středně velké dílky,…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Na vál prosijeme mouku s cukrem, rozdrobíme do nich tuk a přidáme mák. Těsto rychle spojíme, aby nevyprýštil tuk a utvoříme váleček. Krájíme z něho středně velké dílky,…
Oplatky a máslo nastrouháme na hrubo a smícháme se zbytkem ingrediencí. Vypracujeme těsto, které necháme ve fólii do druhého dne rozležet.Formičky přestříkneme sprejem…
Bílé víno svařte s džusem a kořením. Podle uvážení zvolte poměr mezi vínem a džusem. Doporučený jsou dva díly vína a jeden díl džusu. Zvlášť rozmíchejte med s citronovou…
Z ingrediencí vytvoříme těsto. Měla jsem asi větší vejce, musela jsem ještě přidávat mouku, dost se to lepilo. Příště nechám těsto do druhého dne odležet, dnes jsem…
Mrkev a brambory si nakrájíme na plátky, papriku a cibuli na proužky. Do hrnce dáme olej, osmažíme cibuli, přidáme mrkev, brambory, papriku, osmažíme, pak zalijeme…
Na slanině osmahneme cibule, vložime naporcovaného zajíce, okořeníme, po chvíli podlijeme a dusíme doměkka. Maso vyndáme, omáčku zaprášíme moukou, přidáme víno a podle…
1. Hrušky omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme na menší kusy a dáme do mixeru. Ze zázvoru odkrojíme cca 0,5 cm tlusté kolečko, odstraníme slupku, rozkrojíme…
Víno nalijeme do kastrolku, přidáme jablečnou šťávu, koření, skořicový cukr a zahřejeme k bodu varu (nesmí vařit !). Přilijeme rum a promícháme. Mezitím si omyjeme…
Do hrnca dáme kosti, odrezky mäsa, tuku, kože a zalejeme vodou. Osolíme, privedieme do varu a zbierame penu. Varíme sotva znateľným varom - vývar len jemne perlí. Po…
Vypeckované švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Rozmixujeme a vzniklý protlak odvážíme - podle jeho hmotnosti pak přidáme úměrně cukru a kyseliny citronové.Ten, kdo má…
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do hluboké pánve na máslo. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené lišky. Pustí si vodu, takže je několik minut podusíme, pak…
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Do menšího kastrůlku vsypeme pokrájená jablka, přidáme lžíci bílého vína, špetku skořice, hřebíček a dusíme…
Těstoviny uvaříme podle návodu. Mezitím připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo a přidáme cukr. Po rozpuštění vsypeme nakrájené švestky a minutku opékáme.Přidáme koření,…
Ze všech surovin kromě čokoládové polevy utvoříme na vále hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme asi na hodinu do chladu. Z tuhého papíru si vystřihneme…
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme odpočinout.Vykrajujeme tvary, které pečeme ve středně vyhřáté troubě.Zpracujeme suroviny na náplň - kokos smícháme s…
Ve větším hrnci si uvaříme ovocný čaj, do kterého přidáme skořici, hřebíček a badyán. Poté přilijeme víno, vymačkanou šťávu z pomeranče, pomerančovou kůru a necháme…
Mouku zpracujeme s vejcem, cukrem, změklým máslem, medem, kandovaným ovocem, ořechy, kořením a sodou. Těsto necháme uležet v chladnu do druhého dne. Následující…
Nejdřív si dáme vařit suš. švestky, po chvíli přidáme zbytek a vaříme. Ochutnáme, jak je to měkké, a teplé podáváme jako přílohu.
Koření dáme do konvice a zalijeme čerstvě připravenou horkou kávou.Popřípadně osladíme (dávám 3-4 lžíce)jinak podle chuti a zalijeme mlékem (dávám 1/2 litr mléka)…
Prosátou hladkou mouku smícháme se studeným máslem (Herou) a rozmělníme prsty, dokud nezískáme "vločkovitou" směs. Přidáme špetku soli a postupně přilejeme malinko…
Z mouky, halawi a koreni utvorime zmolenku, pridame na kousky nakrajene maslo a spojime v hmotu. Nechame v lednici 1/2 hodiny odpocinout. Pote rukou tvorime male…
Pyré s cukrem a kořením vaříme zvolna asi 10 minut, pak přecedíme.Do sklenice nalijeme sirup, opatrně espresso a navrch horké, napěněné (šlehačem nebo metličkou) mléko.…
Opláchuté bezinky otrháme z třapin a prolisujeme na strojku na ovoce.Šťávu odměříme, přidáme vodu, kyselinu citronovou a koření a asi 10 minut vaříme mírným varem. …
Mouku prosejeme a smícháme v míse s hřebíčkem a mletými mandlemi. Změklé máslo utřeme s medem a cukrem, přisypeme sypkou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme…
Přidáno před 6 hodinami
Přidáno před 9 hodinami
Přidáno před 11 hodinami
Přidáno před 13 hodinami
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Kompot z mirabelek je sladký a aromatický. Příprava je snadná, lehce ji zvládne i zavařovací amatér a natrhat je můžete i zadarmo
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Koblihy s jablky a pudinkem: Masopustní lahůdka v překvapivé podobě