Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

19. 12. 2014 14:19

Suroviny pro 3

3

Naše chalupářská
kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 295 kJ / 1 027 kcal
Bílkoviny16,50 g
Tuky18,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 246 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy198,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Masala chai (čti čaj) je indickou variací a dá se objednat v čajovnách nebo zakoupit instantní v orientálních potravinách. Původ tohoto čaje se nachází v Persii, kde se vařil bez koření a po dovaření se do něj přilévala smetana či šlehačka, ale procestoval půlku světa a tudíž má mnoho variací. Taktéž anglický čaj s mlékem má právě původ v období britské okupace Indie.Tento čaj se může podávat i bez koření, jak je to zvykem v Pakistánu a Afghanistánu a nazývá se jednoduše chai. V Tibetu se nesladí, ale přidává se do něj máslo a sůl a nazývá se Po cha. Může se dělat i se zeleným čajem, mletými oříšky a práškem do pečiva, díky kterému zrůžoví, tomuto druhu se pak nazývá růžový kašmírský čaj. Chai pouze se zázvorem se nazývá Adrak wali chai. Chai pouze s kardamonem se nazývá Elaichi wali chai.

Zázor můžete oloupat škrabkou. Na mletí koření doporučuji el. mlýnky na kávu. Pokud používáte sypané čaje, je vhodné použít uzavírací sítko, neboť jej můžete za 3 minuty odstranit, aby váš čaj nebyl příliž silný. V některých variacích se přidává i jeden celý badyán, ale čaj pak chutná po perníku, a proto jsem jej vynechala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

arrefeena arrefeena

20. 12. 2014 20:27

co se týče té mleté, tak moje máma měla doma vždy tu čínskou a přitom ji v supermarketech prodávali coby normální. Mají z ní větší profit, protože je levnější a češi to nejsou schopni poznat. cassia je narozdil od pravé skořice v mleté formě nahořklá. Také existuje rozdíl mezi bobkovým listem řeckým a bobkovým listem, který se používá v indii, tomu se říká skořicový bobkový list a má trochu jiný tvar i chut a vskutku je to list ze stromu cassia, tudíž z toho stromu z jehož kůry, je právě čínská skořice.

spagetka spagetka

20. 12. 2014 04:44

Zajímavé, já si vyguglila, jak se liší čínská skořice od pravé, už to vím, že čínská by měla být drsnější chuti i barevně trochu jiná, výraznější. Na trhu ve stánku s kořením ji měli, hm, tak příště.;-) Jinak čaj s mlékem v poslední době u nás k snídani vede nad kávou s mlékem ;-)

tejaja tejaja (moderátorka)

19. 12. 2014 14:29

Čaje nepijem, ale keď čítam tento recept, tak mám príjemný pocit. :-) Hotová alchýmia. :yes: Rada dám 1. bod. ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše chalupářská
kuchařka

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: yogi caj recept yogi čaj příprava čaj chai yogi caj chai chai čaj masala příprava chai caj recept diskuse čaj z bobkového listu yogi masala kořeněný čaj yogi čaj postup yogi recept priprava caje masala existuje růžový čaj ? chai chai recept nápoj masala recept té masala recept recept masala káva masala priprava caje

Suroviny: čaj sypaný cejlonský, zázvor čerstvý, skořice, kardamom, koření hřebíček, pepř černý, mléko plnotučné, voda, cukr, čaj černý, semínka fenyklová, koření hřebíček, kardamom, skořice, mléko plnotučné, voda, cukr

TopRecepty.cz

Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qrlk