Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Doba přípravy: 10 min 3 porce Nápoje 3 názory

Suroviny

Ostrá verze
2 lžičky cejlonského sypaného čaje
5 cm čerstvého zázvoru
2,5 cm odlomku čínské skořice
3 zelené kardamony
3 hřebíčky
3 kuličky černého pepře
1 hrnek plnotučného mléka
1/2 hrnku studené vody
2-5 lžic cukru
Jemná verze
1 pytlík černého čaje
1 čajová lžička fenyklových semínek
2 hřebíčky
2 zelené kardamony
5 cm odlomku ze skořice
1 hrnek plnotučného mléka
1/2 hrnku studené vody
2-5 lžic cukru
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor omyjte a očistěte. Koření a zázvor roztlučte nahrubo v hmoždíři nebo umelte nahrubo v čistém mlýnku na kávu.

  2. Studenou vodu přiveďte na hořáku k varu, přisypte čaj, koření a cukr.

  3. Vařte 3 minuty.

  4. Přilejte mléko, nechte vzkypět a snižte oheň. Vařte do požadované hustoty.

  5. Odstraňte čaj z hořáku, přeceďte přes malé sítko a podávejte jej horký.

Poznámka

Masala chai (čti čaj) je indickou variací a dá se objednat v čajovnách nebo zakoupit instantní v orientálních potravinách. Původ tohoto čaje se nachází v Persii, kde se vařil bez koření a po dovaření se do něj přilévala smetana či šlehačka, ale procestoval půlku světa a tudíž má mnoho variací. Taktéž anglický čaj s mlékem má právě původ v období britské okupace Indie.Tento čaj se může podávat i bez koření, jak je to zvykem v Pakistánu a Afghanistánu a nazývá se jednoduše chai. V Tibetu se nesladí, ale přidává se do něj máslo a sůl a nazývá se Po cha. Může se dělat i se zeleným čajem, mletými oříšky a práškem do pečiva, díky kterému zrůžoví, tomuto druhu se pak nazývá růžový kašmírský čaj. Chai pouze se zázvorem se nazývá Adrak wali chai. Chai pouze s kardamonem se nazývá Elaichi wali chai.

Zázor můžete oloupat škrabkou. Na mletí koření doporučuji el. mlýnky na kávu. Pokud používáte sypané čaje, je vhodné použít uzavírací sítko, neboť jej můžete za 3 minuty odstranit, aby váš čaj nebyl příliž silný. V některých variacích se přidává i jeden celý badyán, ale čaj pak chutná po perníku, a proto jsem jej vynechala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    co se týče té mleté, tak moje máma měla doma vždy tu čínskou a přitom ji v supermarketech prodávali coby normální. Mají z ní větší profit, protože je levnější a češi to nejsou schopni poznat. cassia je narozdil od pravé skořice v mleté formě nahořklá. Také existuje rozdíl mezi bobkovým listem řeckým a bobkovým listem, který se používá v indii, tomu se říká skořicový bobkový list a má trochu jiný tvar i chut a vskutku je to list ze stromu cassia, tudíž z toho stromu z jehož kůry, je právě čínská skořice.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Zajímavé, já si vyguglila, jak se liší čínská skořice od pravé, už to vím, že čínská by měla být drsnější chuti i barevně trochu jiná, výraznější. Na trhu ve stánku s kořením ji měli, hm, tak příště.;-) Jinak čaj s mlékem v poslední době u nás k snídani vede nad kávou s mlékem ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Čaje nepijem, ale keď čítam tento recept, tak mám príjemný pocit. :-) Hotová alchýmia. :yes: Rada dám 1. bod. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: yogi caj recept yogi čaj příprava čaj chai yogi caj chai chai čaj masala příprava chai caj recept diskuse čaj z bobkového listu yogi masala kořeněný čaj yogi čaj postup yogi recept priprava caje masala existuje růžový čaj ? chai chai recept nápoj masala recept té masala recept recept masala káva masala priprava caje