Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině

littlebro Kuchař: littlebro

Doba přípravy: 150 min 2-3 porce Hovězí maso 3 názory

Suroviny

400-500 g Hovězí maso na guláš (kližka, krk)
Čerstvé lišky – v množství tak do 2 dlaní
Červené víno (nejlépe polosladké) – 1 dl
Mrkev – 2 větší
Petržel – 1 větší
Celer
Červená cibule – 1 kus
Červená marmeláda (nejlépe brusinková) - 1 lžička
Koření:
sůl
pepř
nové koření
fenykl
hřebíček
kmín
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme zpěnit do hluboké pánve na máslo. Přidáme očištěné a na kousky nakrájené lišky. Pustí si vodu, takže je několik minut podusíme, pak necháme odpařit vodu, přidáme víno a nepřikryté necháme odpařovat.

  2. Mezitím v třecí misce rozdrtíme půl čajové lžičky fenyklu, lžičku kmínu, 4-5 hřebíčků a 4 kuličky nového koření.

  3. Po odpaření alkoholu z vína přidáme koření a marmeládu, rozmícháme a v momentě, kdy se koření rozvoní, necháme směs mimo plamen odpočinout.

  4. Kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky umístíme na druhou pánev s máslem.

  5. Kostky masa (nejlépe prorostlejší - pustí více šťávy) přidáme k zelenině osmahnout ve chvíli, kdy zelenina začne na másle „šumět“.
    Necháme maso zatáhnout a zeleninu mírně zkaramelizovat (mrkev tak pustí do masa nasládlou chuť).

  6. Přidáme ke směsi z lišek, podlijeme vodou (lze použít i hovězí vývar), mírně osolíme (vodu budeme později odpařovat), opepříme a přikryté pokličkou necháme na mírném plamenu dusit 1,5 – 2 hod. Občas vše promícháme, popř. přidáme vodu (vývar).

  7. Až je maso zcela měkké a rozpadá se na vlákna, necháme odpařit přebytečnou tekutinu do konzistence středně husté omáčky.
    Teď je na místě ochutnání a případné dosolení podle potřeby.
    Celková chuť by měla být výrazně hovězí a mírně nasládlá.

    Jako přílohu volíme např. šťouchané brambory.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí ragú na liškách a kořenové zelenině

  • spagetka spagetka

    littlebro: Dobře, věřím ti a určitě vyzkouším, jinak recept se mi fakt líbí :-p:yes:

    Odpovědět

  • littlebro littlebro(autor receptu)

    Přebití chuti jsem nezaznamenal, liška pustí své aroma a chuť do tuku a odtud je to rozneseno do celého pokrmu. Nechutná to po liškách, ale nádechem z nich :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Recept není špatný, jen trošku nevím, proč zrovna volit lišky, když evidentně všechny ostatní přísady chuť lišek (a asi i jiných hub) přebijou?

    Odpovědět

Tématické fráze: ragu z lišek liškové ragů hovězí s luskami hovězí ragú hovězí ragů s kořenovou zeleninou hovezi s liškami hovezi ragu na zelenine hovezi klizka na liskach hovězí krk na zelenině hovazi ragu s liskami ragu s kořenovou zeleninou maso na liskach jehněčí na korenove zelenině hovězí kostky na liškách pečené hovězí na liškách františkovské nudle hovězí ragú se zeleninou hovězí ragu s s korenovou zeleninou hovězí ragú na s marmeládou hovězí kližka na lišky