Lídin vrstvený koláč

amanka Kuchařka: amanka

Doba přípravy: 2,5hodiny s kynutím a pečením 20 porcí Moučníky , Kynuté 7 názorů

Suroviny

1000 g hrubé mouky
140 g cukru
1 lžička soli
2 vanilkové cukry
1 lžice citronové kůry
42 g kostka droždí
500 ml vlažného mléka
240 g másla nebo Hery
4 žloutky
1 vejce na potření
150 g sekané ořechy nebo mandle na posypání
Náplň:
Tvarohová :
2 tvarohy
cukr dle chuti
2 vanilkové cukry
mléko dle potřeby
1 vanilkový pudink
Maková :
200 g mletého máku
cukr podle chuti
300 ml mléka
2 lžice rumu
strouhanka na zahuštění
Jablková :
300 g oloupaných nastrouhaných jablek
cukr podle chuti
1 rovnou lžíci skořice
50 g másla
2 mleté hřebíčky - nemusí být
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvarohová náplň :
    Všechny suroviny smícháme v hladkou náplň, můžeme přidat i rozinky, kdo má rád.

  2. Maková náplň :
    V kastrulku promícháme mák s cukrem, zalijeme ho mlékem, dáme na mírný plamen a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rum. Pokud je mák řídký, přidáme strouhanku, v opačném případě přidáme mléko a necháme přejít varem. Necháme vychladnout. Já vařím mák v mikrovlnce, 3-4 minuty, nepřipaluje se.

  3. Jablková náplň :
    V kastrolu rozpustíme máslo, dáme na nej jablka s cukrem a pomalu je za občasného promíchání rozvaříme. Před použitím je necháme vychladnout.

  4. Vypracujeme obvyklým způsobem těsto, necháme asi hodinu kynout.

  5. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, které vyválíme na velikost plechu.

  6. Hlubší plech o velikosti 35x29 cm dobře vymažeme tukem a položíme do něj první plát těsta, který potřeme tvarohovou nádivkou.

  7. Přikryjeme druhým plátem, potřeme makovou nádivkou, přikryjeme třetím plátem a potřeme jablkovou nádivkou.Nkonec přikryjeme čtvrtým plátem těsta, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekannými ořechy nebo mandlemi.

  8. Takto připravený koláč dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi hodinu dozlatova.

Poznámka

Můžete si zvolit své oblíbené nádivky. Tento koláč vydrží dlouho vláčný, tedy jestli vůbec vydrží, ale je lepší druhý den a kdo ho jedl jen chválil.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lídin vrstvený koláč

  • Dida Dida(neregistrovaná)

    Velmi dobrý. Jedná se o tradiční slovinský recept, ti ještě na závěr přelévají zakysanou smetanou. Jmenuje se prekmurska grebenica. Kdo budete ve Slovinsku, ochutnejte. Zkoušela i doma podle jejich receptu, není to úplně ono.

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    je to fantazie:yes::-D

    Odpovědět

  • Doubnerka Doubnerka

    Vypadá naprosto úžasně, škoda, že ho teď hned nemůžu udělat, sliny se mi sbíhají;-):yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    To se mi moc líbí:yes:+

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    To vypadá moc dobře:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

  • Irrena Irrena

    To musí být dobrota:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vrstvený salát bez míchání vrstvený koláč jablkovo orechovy kolac kluci v akci kluci v akci jablkový koláč kluci v akci strouhany kolac jabečný koláč kluci v akci jablko orechovy kolac kluci v akci jablkovo ořechový koláč koláč bez michani vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem dýňový koláč s ořechy lidl jablkovo ořechový koláč kluci jablkový koláč kluci v akci kibadice slovinsko moucnik jablko-ořechový koláč kluci v akci kluci v akci citronový koláč vrstveny kynuty kolac kynutý vrstvený koláč slovinský koláč kluci v akci jablkovo-ořechový koláč

Zapomněl/a jsem heslo